- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Mitropolit Joanikije otvorio Pravoslavni dječiji sabor na Cetinju

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit Joanikije na služenju arhijerejske liturgije u Vaznesenjskoj crkvi povodom Spasovdana, slave grada Beograda
Mitropolit Joanikije na služenju arhijerejske liturgije u Vaznesenjskoj crkvi povodom Spasovdana, slave grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Pod sloganom „Ćirilicom pišem – pravoslavljem dišem“, na Cetinju je počeo 13. Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore posvećen jubileju 1.160 godina od početka ravnoapostolne misije Svete braće Kirila i Metodija, a u znaku važnosti očuvanja ćiriličnog pisma.
Najveća dječija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske sabrala je danas više od 2.000 djece iz svih krajeva Crne Gore, kao i goste iz regiona.
Sabor je počeo arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru koju je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, a u pratnji hora Svete mati Angeline iz Nikšića pod dirigentskom palicom profesorke Ane Bojić.
Saboru je prisustvovao Dragan Radović, generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Crne Gore, brojni gosti, među kojima i atletičarka Marija Vuković.
„Gdje se djeca sabiraju oko svetinje, oko hrama, a naročito kod kivota Svetoga Petra Cetinjskoga, tu su i anđeli Božiji sa njima i sveci Božiji, i svo nebo i sva zemlja, i sve što diše, sve se raduje! Draga deca, danas ste došli kod Svetog Petra Cetinjskog i kod Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca čije je djetinjstvo bilo nešto malo drugačije od vašeg, ali vi ste krenuli njihovim stopama. Sveti Petar Cetinjski je od svoga djetinjstva krenuo Hristovim stopama i vi idete putem Svetoga Petra Cetinjskog – takođe Hristovim stopama“, poručio je mitropolit, naglasivši da to znači ići putem radosti, putem čovječnosti, putem ljubavi, putem dobra, pravde, istine, čestitosti i svega najljepšega na ovome svijetu.
Naglasio je da su Sveti Petar Cetinjski i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac Njegoš od svoga djetinjstva uzrastali u vjeri, kao što i ova djeca sabrana danas na Cetinju, uzrastaju u vjeri, učeći molitve, slaveći ime Božije, pjevajući na svetim službama, sabirajući se oko svojih sveštenika, oko svojih hramova.
„Govore ljudi da su dječija srca najbliža Bogu, a to je zato što su najčistija. A govore još da djeci anđeli govore i to je tačno, jer su djeca kao anđeli, krštena djeca su u duhu anđela“, kazao je mitropolit Joanikije.
Prvi Pravoslavni dječiji sabor na Cetinju održan je 1999. godine i okupio je tada nešto više od 120 polaznika škola vjeronauke, svaki naredni je bio sve masovniji.

„Ovaj Sabor se umnožio i došla su djeca iz cijele Crne Gore, a ako Bog da napravićemo još veći Sabor pa da nam ovdje dođu djeca iz drugih srpskih zemalja i iz cijelog pravoslavlja. Biće to! Kada se sabiramo u crkvi, onda smo svi braća i sestre, bilo odakle da smo došli ako smo pravoslavni hrišćani“, poručio je mitropolit.

Nakon Mitropolitovog pozdravnog slova uslijedila je dodjela priznanja za vjeroučitelja godine. Ovogodišnja titula „Vjeroučitelj godine“, jednoglasnom odlukom, pripala je vjeroučiteljici Vidosavi Živković iz Donje Gorice.
Tokom Sabora djeca u skladu sa svojim interesovanjima učestvuju u radionicama (likovnoj, pjesničkoj, recitatorskoj, muzičkoj, foto, dizajnerskoj, prevodilačkoj, kao i radionici za izradu prosfora- liturgijskog hljeba), takmičenjima u fudbalu, košarci, stonom tenisu, šahu, kao i u „igrama bez granica“. Pored toga djeca su bila u prilici da uzmu učešća u radionici narodnih igara i pjesama, radionici hitne pomoći, vještina preživljavanja u prirodi i na moru, radionici samoodbrane…
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala