- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Milena Rašić za Sputnjik: Ponosna sam na devojke i „Tiću zmaja“ – daće Bog da osvojimo!

© AP Photo / Koji SasaharaOdbojkašica Srbije Milena Rašić u meču polufinala protiv Holandije na Svetskom prvenstvu u Japanu.
Odbojkašica Srbije Milena Rašić u meču polufinala protiv Holandije na Svetskom prvenstvu u Japanu. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Čuvena odbojkašica Srbije Milena Rašić govorila je za Sputnjik pred finale Svetskog prvenstva prošle godine i to se pokazalo kao berićetno. Zašto menjati dobitnu kombinaciju? Rašićeva je sada iznela očekivanja i pred finale Evropskog prvenstva u kojem će Srbija u nedelju igrati protiv Turske. Optimizam je tu.
Milena je u prebogatoj akrijeri osvojila srebro i bronzu na Olimpijskim igrama, zlato na Svetskom prvenstvu u Japanu, dva zlata na Evropskom prvenstvu kao i srebro i bronzu. Da ne nabrajamo dalje, sve vam je jasno.
Sa takvim iskustvom ističe da joj se sviđa kako je Srbija išla kroz turnira i stigla do finala koje će igrati protiv Turske u nedelju od 20 časova.
„Daće Bog da osvojimo i ovo kao i prošle godine“, kroz osmeh poručuje Rašićeva za Sputnjik.
Potom dodaje:
„Kroz ceo turnir devojke su iskoristile početne utakmice u grupi da bi našle igru i podizale formu kako bi bile spremne za mečeve od osmine finala pa nadalje. Dešavalo se da je bilo padova u igri i slično, ali mi je drago da su uspele da se izvuku iz toga i svaki meč preokrenu u svoju korist. Što je u principu i dobro. Glupo bi bilo da sve ide glatko. Uvek je zanimljivije i slađe pobediti tako, a-ha-ha“
Kada je samo finale u pitanju, naše devojke očekuje težak posao.
„Biće teško, Turska je procvetala ove godine dolaskom Vargas na mesto korektora i dolaskom selektora. Dobile su na samopouzdanju i igraju jako lepo. Biće zanimljiva i uzbudljiva utakmica, nijanse će odlučiti pobednika, odnosno šampiona“.
Vargas je bukvalno pojačanje Turske, iako je u pitanju reprezentacija. Nešto što viđamo sve češće.
„Ona je rodom sa Kube i dobila je turski pasoš pre dve godine. Ona se vodi kao Turkinja i igra tursko prvenstvo kao domaća igračica. Dešava se to u svim sportovima. Ja sam uvek bila za to da u reprezentaciji igraju igrači koji su iz te zemlje. Nekako mi je to bila čar igranja za reprezentaciju. Vidimo da je to postalo moderno i ne možemo ništa protiv toga“.

Stranci me pitaju: Kako je moguće da ste vi Srbi tako dobri u sportu?

Ne krije Milena ponos zbog činjenice da su odbojkašice već godinama najkonstantniji predstavnici srpskog sporta.
„Kako da nisam ponosna. Zemlja poput Srbije koja je mala po broju stanovnika, a tako jaka u sportu. Osvajali smo odličja u bukvalno svim sportovima. Stranci su me pitali kako je to moguće, pa šta vi radite kada ste tako dobri u sportu, čime vas hrane, a-ha-ha. Ali, eto, imamo sreću da smo jako talentovani. Svi kažu da radi srpski inat, a mislim da mi kad uđemo u nešto idemo do kraja. Tako i odbojkaška sekcija traje godinama, krenulo je nekako od Rija i medalje se od tada samo nižu. Drago mi je da sam bila deo te generacije i da su uspesi sada nastavili da se nižu sa novim devojkama“.
Selektori se menjaju, medalje ostaju. Otišao je Danijele Santareli, došao je Đovani Gvideti, ali je naš tim ponovo u finalu.
„Generalno je naša reprezentacija počela sa Terzićem da zna zašto je tu i za šta se bori. Pa se to nastavilo sa novim selektorima. Jednostavno, nemaju oni sad tu nešto mnogo posla, a-ha-ha. Devojke su uigrane, znaju šta im je posao. Što bi Đovani rekao: Selektor je dirigent, muziku prave igrači. Mislim da devojke dobro znaju zašto su tu i kako da se bore za svoju zemlju. Tako da je i Santareliju i Đovaniju velika čast da vode takvu ekipu. Zato što su svetske šampionke. Očekuju ih radnici koji stvarno rade, nema tu zabušanata. Nije im preterano težak zadatak“.
Tijana Bošković je prva violina tog orkestra vuče celu ekipu, Maja Ognjenović se vratila, sve deluje kao na filmu.
„U svakoj ekipi imate tog jednog igrača koji se ističe, kod nas je to Tića Bošković, a to i jeste posao korektora, da pravi poene. Imamo sreću da je Tića deo našeg tima, devojka je zmaj, bori se, i kada je teško sačeka, strpljiva je uporna. Sačeka momenat i odigra najbolje. Za Tiću svi znamo tu nema govora. Imamo i odlične srednjake, Jovanu, Minu i Maju Aleksić, tu nema zime. Večito smo imali dobre kandidate, znam i da Maja voli da igra sa njima. I Tići znači da ima pomoć sa te strane, a tu su i primači. Nadam se da će svi doprineti u nedelju“.
Može li Tića zmaj da, metaforički rečeno - „sprži“ Turkinje?
„Biće to jako zanimljiva utakmica. Očekujem od Tiće da zablista, što je radila i do sada. Očekujem nekih tridesetak poena od nje, a-ha-ha. Šalu na stranu, nadam se da će naći najbolje izdanje i da će uz pomoć ostalih devojaka stići do zlatnog odličja“, konstatovala je Milena u razgovoru za Sputnjik.
Inače, Milena je šest godina živela u Aranđelovcu, posle toga i u Pančevu, „svojataju“ je i jedni i drugi, ali ona i pored ljubavi prema ova dva grada ističe da je pre svega „Kosovka devojka“ i da je to jedino ispravno reći.
Kosovka devojka koja se inače u nekim pojedinim inostranim tekstovima i rangiranjima svrstava među najbolje odbojkašice svih vremena.
Neka ponovo bude berićetna po svoje naslednice, neka ponovo bude zlato.
Odbojkašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
SPORT
Lavlje srce i svetska klasa – odbojkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala