- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

„Ko će, ako neću ja!“: Sputnjik kod baka Vide koja 63 godine čuva sećanje na stradanje srpskih ratnika

© Sputnik / Lola ĐorđevićBaka Vida uz kraljevačkog sela Pekčanice
Baka Vida uz kraljevačkog sela Pekčanice - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nasTelegramOdyssey
„Meni je to u amanet ostavljeno. Ko će im, ako ne ja, sveću zapaliti, molitvu očitati“, govori Baka Vida, dok staračkom rukom pokazuje u pravcu šumom obraslih obronaka, izvora i spomen česme izgrađene u čast palih ratnika, koji su poginuli braneći otadžbinu u Prvom svetskom ratu.
Priča o baka Vidi, odvela je reportera Sputnjika do jednog od najstarijih kraljevačkih sela Pekčanice, nekada srednjevekovnog naselja koje je kralj Stefan Prvovenčani darovao žičkom eparhijskom vlastelinstvu.
U selu smeštenom podno Jelice planine, kuće i domaćinstva razbacane po stranama i kosinama, samo im crveni krovovi vire iz zelenila, ko glave čioda zabodenih u sred proplanaka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvakodnevna molitva baka Vide za duše stradalih ratnika na spomen česmi
Svakodnevna molitva baka Vide za duše stradalih ratnika na spomen česmi - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Svakodnevna molitva baka Vide za duše stradalih ratnika na spomen česmi
Rastojanje do prvog komšije neretko se računa u kilometrima, kao i do najbliže prodavnice, škole, doktora... Put do baka Vidine kuće seoski, ponegde malo tucanika zapršti pod točkovima, ali uglavnom zemlja i prašina.
Razmišljam, kako li je njim putovati kad kiše zemlju raskvase i ilovača se u glib pretvori, ili kad sneg zaveje a mraz planinu okuje.
Put se odjednom završava na proplanku pred kućom od crvenih cigala ispred koje nas dočekuje baka Vida.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBaka Vidina kuća
Baka Vidina kuća  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Baka Vidina kuća
„Ko je to meni došao“, govori, dok širi ruke ne bi li mene i moje pratioce nekako sve odjednom zagrlila, ne sluteći da je toplinom glasa i osmehom već to učinila.
Samoća, život i lične tragedije, godove na licu joj iscrtale, a leđa se od kostobolje savila, ko da se obližnja planina na njih naslonila. Poziva nas da u njen skromni dom uđemo, da se poslužimo, „umorni ste od puta, veli, da se malo osvežite, dušom danete“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićBaka Vida rado dočekuje kako reportra Sputnjika, tako i sve one koji navrate u njen skromni dom u planini
Baka Vida rado dočekuje kako reportra Sputnjika, tako i sve one koji navrate  u njen skromni dom u planini - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Baka Vida rado dočekuje kako reportra Sputnjika, tako i sve one koji navrate u njen skromni dom u planini

Ovako je to bilo…

Reč joj reč sustiže, kao da se boji da joj štogod ne zamerimo. Nakon posluženja, sedamo u hlad ispod stare dženarike da bismo čuli priču o spomen česmi i stradanju srpskog vojnika i seljaka na ovim prostorima.
Tog novembra 1915. godine, dok su žitelji Kraljeva sa zebnjom živeli prve dane pod austrougarskom agresijom, na okolnim brdima odigravale su se žestoke borbe. Brdo Jajinci bilo je prekopano rovovima, u kojima su se hrabri ratnici 4. pešadijskog puka trećeg poziva Vojske Kraljevine Srbije suprostavljali brojčano nadmoćnijim austrougarskim trupama.
„Tokom žestokih borbi stradalo je dosta naših vojnika. Na brdu Jajinac, iznad kuće baka Vide, nalazi se i danas grob u kome počivaju kosti četvorice, za sada imenom nepoznatih, ratnika–artiljeraca iz sastava Užičkog odreda koji su poginuli na tom položaju 9. novembra 1915. godine i tu sahranjeni“, objašnjava major u penziji Rade Vukosavljević, autor edicije „Kraljevo u velikom ratu“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomen česma podignuta u čast palih ratnika
Spomen česma podignuta u čast palih ratnika
 - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Spomen česma podignuta u čast palih ratnika
Njima u čast, kao i svom stricu Miloju, koji je takođe život dao za otadžbinu, baka Vidin svekar Raica Bakšunović je kraj izvora postavio spomen ploču . Čuvali su Bakšunovići uspomenu na bezimene ratnike. Molitvom ih se sećali, sveće palili.

Štedelo se i na voštanici

U teškim vremenima i voštanica se štedela. Gorela bi tek da se moliva očita, a onda gasila. Da bi se i za sutra imalo. I tako godinama, decenijama. Voštanica i molitva, u amanet je baka Vidi ostavljena. Poput zaveta, koji Vida nije pogazila. Ni kada je udovica poostala,sa dvema tek prohodalim devojčicama, ni kada su se ćerke udale i u grad odselile, a ona sama u planini ostala, spomen česmu nije ostavljala. Više od 63. godine.
I kada „zvezda upeče“ i kada sneg planinu zaveje, odlazi do izvora, da poginule u molitvi pomene, jer, kako ponavlja, „ko će, ako ne ja.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićBaka Vida i reporter Sputnjika
Baka Vida i reporter Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Baka Vida i reporter Sputnjika
Kao što je starica iz životnih padova ustajala, tako je i česma bila rušena, skrnavljena, ploča u blato bacana, ali u blatu, nije ostala, već je česma podignuta u čast palih ratnika novim sjajem zasjala. Zajedno sa ćerkama Zorom i Snežanom, i Savetom Stojković (čiji je muž nestao na Kosovu i Metohiji) 2011. godine, Baka Vida je obnavila spomen obeležje, ispred koga rado svakoga dočekuje, čuvajući i prenoseći predanje Bakšunovića o stradanju srpskog vojnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala