- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Američki Senat je najprivilegovaniji starački dom“: Hejli traži testove mentalnog stanja političara

© // AP Photo, Cliff OwenStalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli
Stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli  - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli izjavila je da je američki Senat ''najprivilegovaniji starački dom u zemlji'' i ponovo pozvala na testiranje mentalnih sposobnosti za starije američke političare na državnim funkcijama.
Ona je to rekla nakon što se osamdesetjednogodišnji senator Mič Mekonel nedavno ukočio i zurio u prazno tokom konferencije za medije.
''Mič Mekonel je uradio neke velike stvari i zaslužuje priznanje. Ali morate da znate kada je vreme da odete'', rekla je Hejli a prenosi Bi-Bi-Si.
Istakla je da su testovi mentalnih sposobnosti potrebni za svakoga starijeg od 75 godina.
''To je tužno. Niko ne bi trebalo da se oseća dobro što to vidi, ili kada vidimo (devedesetogodišnju senatorku iz Kalifornije) Dajan Fajnštajn, ili kada vidimo pad Džozefa Bajdena'', rekla je Hejli.
Članovi poslaničkog kluba senatora iz Kentakija, koje Mekonel u Senatu predvodi od 2006, nisu javno doveli u pitanje njegovu lidersku sposobnost, iako imaju opciju da sazovu sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome.
Bi-Bi-Si navodi da je Hejli čitavu svoju predsedničku kampanju bazirala na argumentu da su SAD potrebni lideri nove generacije, kao i da je prosečna starost članova američkog Senata 65 godina.
Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da ne brine o tome da li je Mekonel sposoban da radi svoj posao.
''On je prijatelj. Razgovarali smo danas, i znate, preko telefona je zvučao kao onaj stari'', rekao je Bajden.
Mekonel se ranije ove sedmice ukočio i nije progovorio neko vreme zureći u prazno, i ne reagujući na druge ljude u prostoriji.
Nakon što mu je prišla pomoćnica, on je ponovo počeo da govori, ali je ona morala da mu ponovlja novinarska pitanja, na koja je on davao kratke odgovore.
Mekonel se takođe ukočio sredinom jula u Senatu, tokom konferencije za novinare, nakon čega je morao da bude izveden iz sale, i posle čega su mu pomogli da se vrati i nastavi sa odgovaranjem na pitanja medija.
U martu, nakon što je zadobio potres mozga i prelom rebra u padu ispred hotela u blizini Vašingtona, prebačen je u bolnicu, a u Senat se vratio sredinom aprila.
Mič Mekonel  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
MULTIMEDIJA
Američki senator se ukočio i zurio u prazno 30 sekundi tokom konferencije za medije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala