- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Važno da Rusija bude primer": Putin čestitao sunarodnicima Dan znanja

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je sunarodnicima Dan znanja.
"Čestitam našim pedagozima, učenicima, roditeljima današnji praznik - Dan znanja. Želim vam uspeh u učenju i radu", rekao je Putin tokom ceremonije otvaranja škola u više ruskih regiona.
Planirano je da ruski predsednik danas putem video-veze otvori nekoliko obrazovnih institucija u Dagestanu, Novgorodskoj oblasti, Podmoskovlju, Rostovu na Donu i Marijupolju.
Putin je poručio da Rusija mora i dalje da bude primer kako se stvaraju uslovi za obrazovanje mladih pokolenja i ukazao na značaj činjenice da se rusko iskustvo primenjuje u partnerskim i prijateljskim državama u svetu.
Prema njegovim rečima, u Rusiji se danas otvara 160 novih škola i skoro 1.300 obrazovnih ustanova posle kompletnog remonta. Do 2024. godine biće obnovljeno više od 1.500 objekata.
Počev od 2022. ukupno je obnovljeno skoro 2.500 škola u koje ide milion đaka.
Prethodno je ruski predsednik sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom ozvaničio početak izgradnje tri opšte obrazovne škole u Biškeku, Batkenu i Karakolu u kojima će se nastava odvijati na ruskom jeziku.
Putin je sastanku prisustvovao putem video veze.
Ranije je saopšteno da će Rusija u Kirgiziji izgraditi devet škola u kojima će biti nastava na ruskom jeziku. Ukupni troškovi izgradnje obrazovnih ustanova procenjuju se na oko 500 miliona dolara, koje će izdvojiti Rusija. Očekuje se da će prva od ovih škola otvoriti vrata već 2025. godine.
Nastava će biti na ruskom jeziku i po ruskim standardima, a u školama će raditi i nastavnici iz Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala