- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Gračanici rođeno 29 beba više u odnosu na isti period prošle godine

CC0 / Pixabay / Bebina stopala
Bebina stopala - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici rođeno je 29 beba više u odnosu na isti period prošle godine, pa se tako sada svakodnevno u dečjem boksu nalazi po šest-sedam novorođenčadi, kaže profesor dr Nenad Šulović.
U poslednjih 13 dana na Ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici obavljen je 21 porođaj, prenosi Kosovo onlajn.
"Imamo čime da se ponosimo. U poslednjih 20 do 25 dana imali smo u kontinutitetu po šest ili sedam beba u dečjem boksu i imali smo hor novorođenčadi, gde je zdrav plač nama veliki podstrek za dalji rad. U odnosu na isti period prošle godine, kraj avgusta, imali smo oko 163 porođaja, danas, sa današnjim danom, imamo 192“, rekao je dr Šulović.
Porodilje i novorođenčadi su u dobrom zdravstvenom stanju, ističe Šulović, a rast broja porođaja očekuje se i u narednom periodu.
"Verovatno će ovakav trend da se nastavi, sudeći po broju trudnica koje dolaze na pretporođajne kontrole, a koje se poslednjih dana kreće između 10 i 15, ali kako prolazi vreme, tako stižu i nove trudnice koje zahtevaju u poslednjem mesecu malo veću kontrolu“, objašnjava doktor.
Porast broja novorođene dece znači da uprkos celokupnoj političkoj situaciji, porodice nastavljaju i planiraju život na svojim ognjištima, ističe doktor Šulović, ali ni samo to.
"To nam govori da zajedno sa nama i Republika Srbija, preko Kancelarije za KiM, sa svojim podsticajnim sredstvima brine i misli o ovom području. Pošto smo zadovoljni, moramo malo da istaknemo i sebe, Gračanica je regionalni centar Kosova, naročito enklava južno od Ibra. Republika Srbija može da se pohvali time da njena zalaganja mi opravdavamo kako treba“, naglasio je Šulović.
Milena Kovačević iz Štrpca je pre samo nekoliko dana dobila treće dete, dečaka Bogdana. Prerano je govoriti o četvrtom detetu, kaže ona, ali poručuje da će život graditi u mestu gde su rođeni.
"Ovde sam od ponedeljka. U ponedeljak se završio porođaj carskim rezom, ali hvala Bogu, i beba i ja smo dobro. Ovde se osećamo veoma prijatno. Osoblje je izuzetno dobro, a da ne pričam o doktorima koji su stručnjaci, koji svoj posao rade jako dobro. Ovo je naše treće dete i planiramo da ostanemo ovde, na Kosovu“, rekla je Kovačević.
Prema rečima doktora Šulovića, Ginekološko-akušerska klinika u Gračanici ne zbrinjava samo fiziološke, već i trudnoće visokog rizika što je za mnoge buduće majke izuzetno važno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala