- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Trofejni Orao za Sputnjik: Što bi rekao Muta...

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Srbije Stefan Birčević
Reprezentativac Srbije Stefan Birčević - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Stefan Birčević ima karijeru kakvoj mnogi igrači u istoriji mogu da pozavide. Osvojio je srebro na Olimpijskim igrama, na Svetskom prvenstvu i na Evropskom prvenstvu, a uz to ima i zlato sa Univerzijade. Nema se tu šta dodati. Sada popularni Birča za Sputnjik komentariše poraz naših košarkaša od Italijana i šanse Orlova u nastavku Mundobasketa.
U porazu od Italije bilo je dosta propusta, a jedan od lošijih segmenata bio je šut za tri poena, gde je Bogdan Bogdanović imao potpuno atipičan dan - 1/13. Ipak, Birčević, koji je igrao za Bogdanom, veruje u kapitena i poručuje da će se i taj segmenat poboljšati.

„Muta Nikolić ima jednu lepu rečenicu, eto, to je, ovako, zanimljivo: Šut je kao žena, jedan dan te hoće, drugi dan neće, a-ha-ha. Bogdan je naš najbolji šuter svakako. On i treba da uzima te šuteve. Danas mu jednostavno nije bio dan. To je deo sporta. Ne možeš da očekuješ da ćeš svaki put da ubaciš. Nema garancije. On će se sigurno izdići iz ovoga. Da računamo da mu je prošao taj loš dan“, unosi Birčević dozu optimizma u razgovoru na Sputnjik.

Utisak je da su nam Italijani ušli pod kožu.
Posle kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, posle Evrobasketa, pa i pripremne utakmice na Akropolisu, nadigrali su nas i na Mundobasketu.
„Ispade da je treći vezani put. Ali, ova utakmica nije bila odlučujuća, imamo šanse da se „vadimo“. Ako nešto planiramo moramo u četvrtfinalu da pokažemo pravo lice. Fontekio protiv nas uvek odigra odlično, odigrao je moćno, dati 30 poena na ovakvoj utakmici... Ima protiv nas ekstra motivaciju. Spisu mislim da igra samo protiv nas“, kaže Birčević.
Još jedan utisak, mada je to već i opšte poznato: dešava nam se često da gubimo posle izlazaka iz grupe gde igramo sa slabijim ekipama.
„Pa dobro i 2019. smo imali dobru genraciju i šansu da dođemo do medalje, možda čak i najsjajnije jer je Amerika ispala, ali su se potom sve neke stvari glupe poklopile i ispali smo od Argentine u četvrtfinalu. Videćemo, možda se kolo sreće okrene ovaj put, možda se momci izdignu samo jači. Ništa ne znači ovaj jedan poraz. Bukvalno ispada da je meč sa Dominikanskom Republikom osmina finala, da kreće nokaut faza“, konstatuje Birčević.
Sledi matematika. Srbija se nada pobedi nad Dominikanom, ali i pobedi Portorika nad Italijom da bi otišla dalje sa prvog mesta.
„Najrealnija priča je da se dobije Dominikanska Republika. Deluje mi da Italija verovatno neće ispustiti šansu da bude prva, pobedom protiv Portorika. Da mi odradimo naše, pa da vidimo dalje šta ćemo“.
Kako se Birči čine Dominikanci?
„Pa, to je domen najboljih 16 ekipa, ne dalje od toga. Mi ako uđemo ozbiljno u tu utakmicu da neće biti problema“.
Nikola Jović se na ovom prvenstvu pokazao dobro na poziciji četiri gde je igrao Stefan Birčević, a osvajač tri srebra sa Srbijom ističe i ostale pojedince kod Orlova.
„Gudurić je iskusan, igra dugo u reprezentaciji, ima iskustvo, odličan je igrač. Stefan Jović ima isto veliko iskustvo. Milutinov je sjajan, igra konstantno dobro. Imamo mi svoje kvalitete, ali treba to pokazati“.
Da li Birčeviću nedostaje vreme provedeno u reprezentaciji i na okupljanjima?
„Svkako da mi nedostaje. Imao sam sreću da sam se navikao na to. To je najlepša stvar koja može da se dogodi svakom sportisti. Kako bih rekao – lep period karijere. Najlepši“, ističe Birča.
Inače, bivši reprezentativac Srbije je ovog leta potpisao za Mitldojčer u Nemačkoj u koji je stigao iz Kluža, iz Rumunije.
„Došao sam na poziv trenera Predraga Krunića, bio sam sa njim u Bonu 2018/2019. Našli smo zajednički jezik, već dve sedmice sam ovde na pripremama, spremamo se za sezonu, da doguramo što dalje. Igra se brza košarka, sa dosta trčanja i tranzicije. Imamo dobar tim, solidan tim, imamo šanse da pariramo svima“, zaključio je razgovor trofejni Orao za Sputnjik.
Srbija Italija Mundobasket - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Mundobasket 2023
Istorija se ponovila – Srbija ponovo poražena od Italije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala