- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Linta: Hapšenje i zatvorske kazne krajiškim Srbima imaju za cilj zastrašivanje

© Flickr / Gareth RushgroveHrvatska zastava
Hrvatska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću zbog hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj.
"Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati krajiški pjevač Rajko Lalić, imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta", poručio je Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.
On je naveo da hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smeju da odlaze u svoj zavičaj.
"Pored toga, cilj je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama", dodao je Linta.
Zatražio je da Srbija pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.
"U pitanju je najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", naveo je Linta.
Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, na društvenim mrežama objavljivala zavičajne i patriotske pesme i izražavala ljubav prema Krajini.
Ona je uhapšena u svojoj kući u selu Plavno kod Knina gde je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala