- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Skandal u Crnoj Gori: Inspekcija slagala da je u voću iz Srbije bio zabranjeni pesticid

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaBreskve
Breskve - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Crnogorska Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove izvinila se javnosti zbog davanja pogrešne informacije da je u 10 tona voća iz Srbije nađen zabranjeni pesticid hlorpirofos.
Iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštili su da im iz Srbije ipak nije poslato voće koje sadrži opasni pesticid hlorpirofos.
Direktor ove ustanove Vladimir Đaković danas je rekao za RTCG da su sprečili uvoz skoro deset tona voća koje je imalo ovaj opasan pesticid hlorpirofos, ali je pogrešno shvatio inspektora koji mu je dao informaciju telefonskim putem.
„Kako je svaki naš mesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mesecu, tako smo na pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima, pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije“, kazali su iz Uprave za RTCG.
Oni navode da je tačno da su naložili uništavanje blizu 10 tona koštičavog voća, ali isključivo zbog količine rezidua pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori u u Srbiji dozvoljeni za upotrebu.
„Naravno, kao i u prethodnom periodu sprovodimo redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi sveže voće i povrće o čemu smo već više puta informisali javnost. Pojačanom kontrolom ustanovljen je prisustvo prekomerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom. Napominjemo da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o hlorpirifosu“, ističu iz Uprave.
Do povećane količine ovih rezidua može doći, pojašnjavaju, usled prekomerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida.
„Sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i Srbija je, statistički gledano, država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki. Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i svrha našeg delovanja“, ističu iz Uprave.
Kažu da će njihovi izveštaji kao i do sada uvek biti dostupni javnosti, a rad transparentan.
„Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu“, zaključili su u dopisu.
Voće  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
DRUŠTVO
Voće iz Srbije sa zabranjenim pesticidom nađeno i na granici sa Crnom Gorom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala