- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski Agent 006 pobegao sa poprišta pre konačnog poraza Zapada – zamenio ga proksi jastreb

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Ostavka ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa beg je sa funkcije uoči konačnog poraza Zapada u sukobu u bivšoj Ukrajini. Njegov naslednik Grant Šaps je još jedan jastreb čija karijera pokazuje da nije političar od formata već još jedan proksi-političar, smatra geopolitičar Srđan Perišić.
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas podneo je ostavku na funkciju koju je obavljao od 2019. godine. Pismo sa ostavkom uputio je premijeru Rišiju Sunaku.
„Posle dužeg razmišljanja doneo sam odluku da zatražim dopuštenje da se povučem s dužnosti“, navodi se u pismu.

Volas pobegao pre konačnog poraza Zapada

Zapad gubi rat na prostoru već bivše Ukrajine i očito je da Volas, jedan od ministara koji je najviše bio upleten u taj sukob na strani Zapada, želi da se skloni sa scene pre nego što Zapad definitivno doživi slom, kaže za Sputnjik geopolitičar Srđan Perišić.
Britanija i Zapad gube ne samo u bivšoj Ukrajini, već i u svim sukobima na svetu u kojima učestvuju, Volas namerava da se izvuče i zato je najavio i povlačenje iz politike, dodaje Perišić.
Volas je donedavno slovio za jednog od glavnih kandidata za šefa NATO, a na poslednjem samitu u Viljnusu kritikovao je Ukrajinu da je nezahvalna uprkos ogromnoj vojnoj pomoći koju je dobila sa Zapada. Potom je izjavio da njegove reči nisu ispravno interpretirane.
Prema Perišiću, njegova kritika nije se odnosila samo na Kijev već i na Vašington i tim istupom je samo ubrzan kraj njegove karijere, ne samo kao generalnog sekretara NATO, već i kao ministra odbrane Velike Britanije.
„Nema on šta da kritikuje kijevski režim da je nezahvalan, jer kijevski režim nije samostalan i ne može biti ni zahvalan, ni nezahvalan. Time je dirnuo u Vašington, a sa druge strane, on nije toliko neinteligentan da nije znao da će do toga doći. Nije mogao da kritikuje Vašington direktno, nego preko kijevskog režima. U svakom slučaju, tvrdim da je Ben Volas video da ne može nikakvo novo naoružanje spasiti, ne kijevski režim, nego i Zapad od poraza.“

Agent 006 neće odgovarati, samo će pasti u zaborav

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova Volasovu ostavku prokomentarisala je rečima da je Agent 006 neslavno napustio bojno polje.
„Opraštamo se od nekoga ko je kriv za to što je ukrajinska zemlja, usled isporuka oružja sa osiromašenim uranijumom, kontaminirana radijacijom. Agent 006 neslavno je napustio bojno polje“, napisala je Zaharova.
Perišić je saglasan sa njenom ocenom, uz podsećanje da je Volas pre nekoliko meseci odlučio da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom. Na pitanje, da li će Volas zbog tog čina ikad biti pozvan na odgovornost, Perišić je odgovorio:
„On se izvukao od kritike i ništa više. Nema tu nikakve odgovornosti. Poraz Zapada u ovom sukobu ne znači i kraj Zapada, oni će i dalje živeti ali izolovani od ostatka sveta. Imamo BRIKS, a to je ceo svet koji isključuje Zapad iz ostatka sveta. Dakle, stvara se multipolarni poredak u kome vidimo šest civilizacija, naspram jedne zapadne, sedme. Pa ko je onda izolovan? Dakle, neće Zapad nestati, nego će doživeti poraz, a taj poraz će se ogledati u tome da neće imati mogućnost da uspostavlja svoje političke, kulturne i ostale modele izvan Zapada. Izvan Zapada neće moći ništa da uradi. Ben Volas neće odgovarati, ali će biti zaboravljen i na svom Zapadu.“
Perišić smatra da će Volasovim stopama krenuti i brojni drugi političari na Zapadu, odnosno da će pokušati da se „izvuku“ pre konačnog kraja sukoba u Ukrajini.

Novi proksi-političar: Jastreb umesto jastreba

Grant Šaps, dosadašnji ministar energetike imenovan je za novog britanskog ministra odbrane nakon što je Volas podneo ostavku. Šaps važi za jednog od iskusnijih političara u vladajućoj Konzervativnoj partiji, a u poslednjih godinu dana obavljao je čak pet različitih ministarskih funkcija.
Perišić podseća da je Šaps bio ministar energetike u vreme dok se Velika Britanije pominje kao učesnik miniranja gasovoda „Severni tok“, što nam govori da su našli novog jastreba koji će zameniti Volasa.
„Upravo su NATO i Vašington našli novog ministra u Grantu Šapsu koji je promenio nekoliko ministarstava u poslednjih godinu ili dve, što govori da Britanija više nema nikakve stručnjake ili političare od formata koji su sposobni da razumeju problem i učestvuju u njegovom rešavanju. Vašingtonu i NATO-u trebaju poslušni političari koji će da naoružavaju kijevski režim i da tako troše sve kapacitete Velike Britanije, i ekonomske, i finansijske, i vojne. Dakle, jednostavno su našli novog proksi-političara u Londonu“, zaključio je Perišić.
Britanski ministar odbrane Grant Šaps. - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SVET
Imenovan novi ministar odbrane Velike Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala