- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ujedinjene nacije: Zabrinjava diskriminacija Srba u Hrvatskoj

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Ujedinjene nacije su zabrinute zbog diskriminacije Srba i Roma u Hrvatskoj, posebno u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, kao i zbog razlika u kaznama koje sudovi izriču Srbima i Hrvatima, zaključak je Komiteta UN za ukidanje rasne diskriminacije.

„Komitet je zabrinut zbog izveštaja o rasnoj diskriminaciji romske i srpske manjine, posebno u sferi zapošljavanja i obrazovanja“, navodi se u dokumentu u kojem su izloženi zaključci Komiteta.

Takođe se primećuje da postoji značajna razlika između broja zvanično registrovanih slučajeva diskriminacije nacionalnih manjina od strane Hrvata prema hrvatskom „Zakonu o borbi protiv diskriminacije“ i znatno većeg broja takvih slučajeva od strane predstavnika etničkih ili nacionalnih manjina i onih koji nisu državljani te zemlje.
Dodaje se da je Komitet zabrinut i zbog toga što nacionalni sudovi tek treba da završe procesuiranje lica koja su odgovorna za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zbog ukupnog smanjenja broja istraga i krivičnih gonjenja od 2013. godine koje se tiču diskriminacije manjina.
„Takođe se dovode u pitanje razlike u izricanju kazni Srbima i Hrvatima, osuđenim za ozbiljna krivična dela. Komitet je pozvao državu članicu da ubrza krivično gonjenje lica koja su odgovorna za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da efikasno istraži i krivično goni sve takve pojedince, bez obzira na njihovo etničko poreklo“, ističe se u saopštenju.
Zastava Srbije na predizbornom mitingu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
REGION
Hrvatska istoričarka uporedila Srbe sa bubama: Treba ih strpljivo i trajno iskoreniti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala