- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sorošev fond prekida projekte u Evropi, ali nastavlja sa radom u Ukrajini i na Balkanu

© AP Photo / Ronald ZakOsnivač fonda "Otvorenog društva" Džordž Soroš
Osnivač fonda Otvorenog društva Džordž Soroš - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Predsednik Fonda „Otvoreno društvo“ američkog milijardera Džordža Soroša, Aleks Soroš, izjavio je da će ta organizacija odustati od niza aktivnosti, ali da će se podrška fonda u Ukrajini i na Balkanu nastaviti.
„Odustaćemo od nekih oblasti rada (u Evropi)... Takođe ćemo značajno smanjiti osoblje... Nema sumnje da ćemo nastaviti da podržavamo naš fond u Ukrajini“, napisao je Aleks Soroš u članku za „Politiko“.
On je takođe obećao da će nastaviti da podržava fondove u Moldaviji i na Balkanu.
Istovremeno, Soroš smatra da bi pobeda na američkim predsedničkim izborima 2024. godine „MAGA republikanaca“ (ekstremne frakcije republikanaca, nazvane po izbornom sloganu Donalda Trampa „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ – Make America Great Again) bila gore za EU nego za SAD. Takav rezultat bi ugrozio evropsko jedinstvo i podrio napredak postignut na mnogim frontovima kao odgovor na rat u Ukrajina. On je dodao da će fond biti prilagođen tako da može da reaguje na svaki razvoj događaja sa obe strane Atlantskog okeana.
U Rusiji su Soroševo „Otvoreno društvo“ i „Otvoreno društvo – fond za pomoć“ prepoznati kao nepoželjne organizacije od 2015. godine. Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo je da Soroševe organizacije predstavljaju pretnju osnovama ustavnog poretka Rusije i bezbednosti države.
Ranije je agencija Rojters javila da „Otvoreno društvo“ planira da prekine većinu svojih projekata u Evropskoj uniji i pređe na rad u drugim zemljama.
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
SVET
Počinje totalna demontaža: Građanski rat elita u Americi – Mask i Soroš na čelu kolona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala