- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Simonov hitac: Već smo platili školu, zato svih 40 minuta – fokus!

© Foto : FIBAMarko Simonović
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Kada neko igra finale Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u košarci, i to protiv Amerikanaca, može se reći da košarku poznaje do tančina. Upravo takav as je Marko Simonović, bivši reprezentativac Srbije i kapiten Crvene zvezde koji će za Sputnjik tokom Mundobasketa pisati kolumne i iznositi mišljenje o reprezentaciji Srbije, ali i ostalim ekipama.
U prošloj kolumni spomenuo sam Nikolu Jovića i raduju me njegove dobre igre. Zaista i ne čudi, momak je sjajan igrač i sjajan karakter. Samo neka nastavi tako.
Sve tri utakmice smo odigrali jako dobro na prvenstvu, bez tih desetak minuta protiv Portorika, što je i sasvim normalno da imate pad pri tolikoj razlici. Ne kvari celokupnu sliku. Odigrali smo dobru grupnu fazu, sada nas čekaju bitne i zahtevnije utakmice.
Nadam se da ćemo biti spremni.
Utisak kvari ovo što se desilo Boriši Simaniću, baš je bila glupa sitaucija. Jako mi je žao. Nadam se da će biti dobro i da će se brzo oporaviti. Siguran sam da će to malo onako i ujediniti ekipu. Takve situacije obično imaju takav efekat, da se ekipa „skupi“ posle nekih takvih situacija. Izgledalo je bezazleno, ali ispao je pravi haos na kraju. Da je ozbiljno, čak operacija. Baš mi je žao Boriše. Želim mu brz oporavak.
Košarkaški gledano, sledeći izazov su Italijani.
Ozbiljna utakmica, siguran sam da će i oni ući maksimalno motivisani, veliki je ulog. Mislim da mi imamo blagu prednost. Ako budemo igrali našu igru i naš sistem, možemo da se nadamo dobrom rezultatom.
Deluje na prvi pogled da nam u poslednje vreme baš i ne leže, ali, opet, razdvojio bih pripremne od zvaničnih utakmica. Tu zvaničnu što smo izgubili na Evrobasketu igrali smo jako dobro sve do momenta kada je trener Italije Poceko isključen, i kada je napravio celu tu situaciju koja je njih digla i probudila. To i jeste Poceko, on to radi. Sada mu se protiv Dominikane dogodio kontraefekat.
Prošli smo tu školu i mislim da smo je platili. Moramo da budemo svesni šta sve mentalno može da nas očekuje i da bukvalno svih 40 minuta budemo fokusirani samo kako da izađemo kao pobednici.

Italijani sa Pocekom nam ne leže i zato 40 minuta – fokus. Oni jesu ekipa koja mnogo šutira za tri poena, ako dozvolite da vam ubace 12 ili 15 trojki, onda ste u baš velikom problemu. To nam se već desilo. Zato moramo da igramo skroz do kraja, da budemo do igrača, blizu igrača. Da budemo fokusirani na igrače koji šutiraju dobro za tri poena.

Činjenica da bismo pobedama nad Italijom i Dominikanom mogli da mimoiđemo Amerekinace u četvrtfinalu je dodatni motiv.
Sve zavisi od nas. Mi se pitamo za obe utakmice. Dominikanci imaju Taunsa, Svetsko prvenstvo je u pitanju, svaka ekipa ima po jednog, dvojicu ili trojicu dobrih igrača. Nema opuštanja, ni sekundu, jer se sve brzo okrene. Hvala Bogu, videli smo to samo 10 minuta protiv Portorika, ali su neke druge reprezentacije sve to skupo platile.
Na kraju, neke kalkualacije kažu da ukoliko izbegnemo Amerikance, možemo na Grke ili Litvance. Voleo bih da igramo pre sa Grčkom nego sa Litvanijom. Nekako mislim da su Litvanci blagi favoriti.
Daleko je to, ipak, o tom-potom.
Pre svega, da Orlovi odrade posao protiv Italije i Dominikanske Republike. To je trenutno prioritet.
Do sledećeg čitanja i naredne kolumne,
Marko Simonović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala