- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Servis kod Salame: Upoznajte ženu iz Egipta koja ruši predrasude o muško-ženskim poslovima

© SputnikMai Salama, automehaničar u Egiptu
Mai Salama, automehaničar u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Mai Salama je prva i jedina žena automehaničar u Egiptu. Kada je shvatila da joj je posao menadžera previše dosadan, odlučila je da se okrene onome što je zaista zanima i da, uprkos svim predrasudama, otvori svoju radionicu za popravku automobila.
„U početku nisam htela da otvaram svoju radionicu. Ali niko nije hteo da me zaposli kao automehaničara – jednostavno zato što sam devojka. Ali pošto je sve tako ispalo, odlučila sam da rizikujem i da otvorim svoju radionicu“, kaže Salama.
Ona se školovala za mašinskog inženjera. Kada je poslata da stažira u automehaničarsku radionicu, shvatila je da tu želi i da ostane.
© SputnikJedina žena automehaničar u Egiptu
Jedina žena automehaničar u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Jedina žena automehaničar u Egiptu

„Po završetku fakulteta 12 godina sam radila kao menadžer u međunarodnim agencijama za prodaju automobila i u radionicama. Za mene je taj posao bio previše dosadan, rutinski i vremenom sam se istrošila. Tada sam odlučila da sve promenim. Otvorila sam firmu 'Mehaničar Mai' koja je u početku radila kao besplatni servis, a vremenom je prerasla u pravu radionicu“, objašnjava ona.

Iako Mai nije jedina žena sa obrazovanjem mašinskog inženjera, ona je jedina koja je odlučila da radi kao automehaničar u sopstvenoj radionici.
„Ja u stvari sanjam o tome da svi diplomirani inženjeri mogu da rade u struci, uključujući devojke. Smatram da bi oni pronašli svoje mesto i u oblasti automehanike“, zaključila je ona.
Sat koji pokazuje 10 i 10  - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
SVET
Tehnologija napreduje, zanati izumiru: Majstor iz Turske više od pola veka posvetio popravci satova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala