- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina objavila „standardnu mapu“ sa spornim područjima

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Ksiom / Topografska mapa Kine
Topografska mapa Kine - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Kina je objavila izdanje svoje „standardne mape“ za 2023. sa spornim područjima. Na mapi je prikazana država Arunačal Pradeš, koju Kina naziva Južni Tibet, kao i region Aksaj Čin u Ladaku, koji je Kina okupirala tokom rata 1962. godine.
Na mapi su prikazane i pretenzije Pekinga na ostrvo Tajvan i „linija sa devet crtica“ koja predstavlja kineske pretenzije na veći deo Južnog kineskog mora.
Kako je nakon objavljivanja mape izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, Kina se nada da će se odgovarajuće strane objektivno i racionalno odnositi prema novom izdanju „standardne mape“ sveta.
Prema njegovim rečima, stav Kine o Južnom kineskom moru uvek je bio jasan, a kineske vlasti svake godine ažuriraju i izdaju različite tipove standardnih mapa.
„Cilj je pružanje kartografskih usluga široj javnosti i podizanje svesti javnosti o standardnoj upotrebi mapa. Nadamo se da će zainteresovane strane pristupiti ovome objektivno i racionalno“, rekao je Vang Venbin.
Nakon objave karte, usledile su reakcije okolnih zemalja.
Ministarstvo spoljnih poslova Malezije saopštilo je da mapa nije obavezujuća za teritoriju zemlje.
Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi izjavila je da će stav ove zemlje o spornim teritorijama u Južnom kineskom moru sa Kinom ostati nepromenjen i nakon objavljivanja kineske „standardne mape“ za 2023. godinu.
Kako navodi indonežanska novinska agencija ANTARA, Marsudi je navela da trenutni stav Indonezije – poricanje teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru – nije nov. Stav Indonezije prema ovom pitanju uvek se određivao presudom Konvencije UN o pravu mora, UNCLOS, iz 1982. godine.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Arindam Bagči izjavio je da je Indija uputila Kini protest zbog objavljivanja mape koja uključuje niz indijskih teritorija.
„Danas smo diplomatskim kanalima uputili oštar protest kineskoj strani zbog takozvane ‘standardne karte’ Kine za 2023. godinu, koja polaže pravo na teritoriju Indije. Odbacujemo ove navode, jer nemaju nikakvih osnova. Ovakvi potezi kineske strane samo komplikuju odluku o pograničnom pitanju“, istakao je Bagči.
Između Indije i Kine postoji dugogodišnji teritorijalni spor oko pripadnosti skoro 60.000 kvadratnih kilometara u severoistočnoj državi Arunačal Pradeš, kao i planinskim područjem u severnom Kašmiru. Linija faktičke kontrole, koja zamenjuje granicu između zemalja u ovom regionu, nalazi se u regionu Ladak. U jesen 1962. ovaj spor je čak prerastao u pogranični rat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala