- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Đorđević vodio Kinu do pobede, „finski Apolon“ zasenio „ostrvskog džina“, Meksiko slavio u spektaklu!

© Foto : FIBAAleksandar Saša Đorđević
Aleksandar Saša Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Košarkaši Finske savladali su reprezentaciju Zelenorotskih ostrva rezultatom 100:77, a do prve pobede na Mundobasketu stigla je i Kina pošto je bila bolja od Angole sa 83:76. Egipt je nadigrao Jordan sa 85:69, dok su Francuzi bili bolji od Irana sa 82:55.
U meču za razigravanje od 17. do 32. mesta Finci su bili favoriti protiv zemlje sa najmanjim brojem stanovnika na Mundobasketu i očekivano su lako slomili otpor protivnika.
Dok Finska nije upisala nijednu pobedu, košarkaši Zelenorotskih ostrva imali su jednu protiv Venecuele, ali im je to bilo nedovoljno za drugu fazu Mundobasketa.
Finci su od starta nametnuli svoj ritam, a Lauri Markanen, poznat pod nadimkom finski Apolon, najavio je da će ovo biti njegova utakmica. Samo 13 minuta trebalo mu je da prebaci svoj prosek, a protivnici nisu imali lek.
Tek u drugoj deonici proradio je napad Zelenorotskih ostrva za šta je najviše bio zaslužan 221 centimetara visoki centar Valter Tavares, ali mu je pomagao i Koreja. Ni odlična druga četvrtina im nije pomogla jer je Finska bila bolja i u trećoj deonici.
Košarkaši Zelenorotskih ostrva dobro su otvorili poslednju četvrtinu mada je bilo potrebno čudo da bi napravili preokret. To čudo sprečio je Markanen koji je bio i najefikasniji igrač meča sa 34 poena, devet skokova i jednom asistencijom.
Petorica dvocifrenih igrača nije pomoglo da Zelenorotska ostrva spreče poraz, a u tom timu se najviše istakao Almeisa koji je upisao 17 poena, pet skokova i tri asistencije dok su ga pratili Koreja sa 15, kao i Tavares sa 14 poena i čak 12 skokova.
Trijumf u Grupi O ostvario je i Japan, nad Venecuelom rezultatom 86:77.
Dalekoistočnu reprezentaciju predvodio je Makoto Hijedžima sa 23 poena, Juta Vanatabe je dodao 21 poen, a Juki Kavamura je imao 19 poena i 11 asistencija.
Na drugoj strani Garli Soho je ubacio 20, a Nestor Kolmenares je dodao 17.
Standings provided by Sofascore
Prvu pobedu na takmičenju ostvarila je i Kina, savladala je Angolu sa 83:76 i time je ekipa koju kao selektor predvodi Aleksandar Đorđević ostvarila prvu pobedu na Mundobasketu, posle tri ubedljiva poraza u grupnoj fazi takmičenja.
Najbolji u timu Kine bio je Đinćui Hu sa 20 poena, Kajl Anderson je dodao 17, Minsuan Hu je dodao 16, a na drugoj strani je bolji od ostalih bio Šilde Dundao sa 17 poena.
Pobedu je ostvario u Grupi M i Južni Sudan, nad Filipinima sa 87:68, predvođen Karlikom Džounsom sa 17 poena, dok je na drugoj strani Džordan Klarkson ubacio 24.
Standings provided by Sofascore
Potpuno spektakularan meč odigrali su Meksiko i Novi Zeland, a južnoamerička ekipa je slavila sa 108:100.
Čak šestorica igrača Meksika su imala dvocifreni broj poena, predvodio ih je Francisko Krus sa 27 poena, dok je Fabijan Haimes imao 17 poena, 11 skokova i sedam asistencija.
Na drugoj strani briljantan je bio Reuben Te Rangi sa 32 poena.
Egipat je nadigrao Jordan sa 85:69.
Najefikasniji u pobedi Egipta bili su Marei i Saleh sa po 20 datih poena, dok je kod Jordana Bzai upisao 18.
Standings provided by Sofascore
U veoma zanimljivoj utakmici Liban je uspeo da savlada Obalu Slonovače sa 94:84, na krilima dvojice najboljih svojih igrača.
Briljantnu partiju je pružio Amir Saud sa 29 poena, osam asistencija i pet skokova, dok je Omari Spelmen imao 25 poena uz šest skokova i pet asistencija.
Francuska je ispoštovala ulogu favorita i nadigrala je Iran sa 82:55.
Kod Francuza su se najbolje pokazali Okobo sa 13, De Kolo sa 12 i Jabusele sa 11 poena, a kod Iranaca Mirzej sa 11 poena, koliko je ubacio i Jahalide.
Standings provided by Sofascore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala