- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Amerika planira da proizvede na hiljade robota-ratnika u naredne dve godine, poznat i razlog

© AP Photo / Seth WenigAmerički vojnik sa dronom
Američki vojnik sa dronom - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Vojska Sjedinjenih Država planira da počne da koristi na hiljade autonomnih sistema naoružanja u naredne dve godine u pokušaju da se suprotstavi rastućoj moći Kine, objavila je zamenica američkog sekretara za odbranu Ketlin Hiks u govoru.
Takozvana inicijativa Replikator ima za cilj saradnju sa odbrambenim i drugim tehnološkim kompanijama na proizvodnji velikih količina pristupačnih sistema za sve rodove vojske.
Iako su tokom poslednje decenije vojni sistemi sposobni za različite stepene nezavisnog delovanja postali sve učestaliji, saopštenje američkog Ministarstva odbrane jasno pokazuje da se budućnost sukoba promenila: pred nama je doba robota za borbu, prenosi portal Konverzejšn.

Novi način ratovanja

Tokom protekle decenije došlo je do značajnog razvoja naprednih robotskih sistema za vojne svrhe. Mnogi od njih su zasnovani na modifikovanju komercijalne tehnologije, koja je sama po sebi postala sposobnija, jeftinija i dostupnija..
U svom govoru, Ketlin Hiks je ukazala na uočenu hitnu potrebu da se promeni način na koji se ratovi vode. Kako je izjavila, novi program Replikator će u narednih 18 do 24 meseca obuhvatiti na hiljade zamenjivih, autonomnih sistema u više domena koji se mogu otpisivati na terenu.
„Autonoman“ označava robota koji može da obavlja složene vojne misije bez ljudske intervencije.
„Zamenjiv“ znači da je robot dovoljno jeftin da može biti izložen riziku i izgubljen ako je misija visokog prioriteta. Iako takav robot nije baš dizajniran za jednokratnu upotrebu, bio bi razumno pristupačan da se može kupiti puno njih i nadoknaditi gubici u borbi.
„Više domena“ označava robote na kopnu, na moru, u vazduhu i svemiru. Ukratko, roboti svuda, za sve vrste zadataka.

Kina najveći izazov

Za američku vojsku Kina je, navodi se, „konstantni izazov“, a SAD treba da unaprede svoje vojne sposobnosti.
Smatra se da kineska armija ima značajnu prednost: ima više ljudi, više tenkova, više brodova, više projektila.
Brzom izradom na hiljade „autonomnih robotskih sistema“, program Replikator će Sjedinjenim Državama dati one brojke koje se smatraju neophodnim za pobedu u budućim velikim ratovima, ocenila je Ketlin Hiks.
Replikator takođe ima za cilj da dugoročno institucionalizuje masovnu proizvodnju robota.
„Moramo osigurati da se [kinesko] rukovodstvo budi svaki dan, razmatra rizike agresije i zaključuje - „danas nije taj dan“ — i to ne samo danas, već svakog dana, od danas do 2027., 2035., 2049. i kasnije“, istakla je Hiksova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala