- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Duško Korać bi rekao: „On je spiritus movens!“

© Foto : FIBAAleksa Avramović
Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Aleksa Avramović možda nije najbolji igrač reprezentacije Srbije koja se takmiči na Svetskom prvenstvu, ali je teško pronaći nekoga koji igra sa takvim žarom. Nekada je čuveni, jedan od naših najvećih komentatora pokojni Duško Korać za Vanju Grbića govorio da je spiritus movens ekipe, a sada ćemo taj pojam pozajmiti i dodeliti ga Avramoviću.
Ovaj latinski pojam po definiciji nosi sledeća značenja: Duh, disanje, jak i preduzimljiv duh, hemiju, duhovni pokretač, duhovna životvorna sila.
I zaista, kada Aleksa uđe u igru, Srbija živne, dobije na duhu i borbi.
Nekada je dovoljno samo da sedi na klupi, kao što je to bilo protiv Južnog Sudana. U svakom kadru kada srpski igrači postignu trojku ili važan koš, Aleksa bi prvi reagovao.
U dva navrata je, posebno na trojke Bogdanovića, prvi stajao sa stisnutom pesnicom i govorio: Bravo, bre, Bogdane!
Iako to ne treba da bude važno, ipak ćemo u duhu današnje košarke podsetiti da Aleksa i Bogdan na neki način dele poziciju, pa i kroz to vidimo da kod Avramovića ne postoji ni trunka sujete.
On igra za Srbiju, ali je i najveći navijač Srbije.
Koliko Avramović poput lepka utiče na odnose u reprezentaciji, videlo se i kroz izjave koje je dao i dao podršku Boriši Simaniću.

Znamo da su nam dužnici, na teren ćemo izaći sa još većom motivacijom zbog Boriše Simanića, rekao je u Manili košarkaški reprezentativac Srbije uoči utakmice sa Italijom u prvom kolu druge faze Svetskog prvenstva.

Simanić je na jučerašnjoj utakmici protiv Južnog Sudana dobio jak udarac u stomak, u predelu bubrega. Simanić je potom operisan, oseća se dobro, a poruku podrške poslao mu je i Avramović.
„Trenutno ima nešto veće od košarke, a to je situacija koja se dogodila Boriši. Ni kriv ni dužan, u nezgodno mesto u nezgodno vreme, dobio je udarac koji ga je udaljio od daljeg nastupa na SP. Ovom porukom želim da mu u ime svih igrača poželim brz oporavak. Mi smo sa njim i on je sa nama i dok je na oporavku. On je veliki deo tima, veliki deo slagalice i dodatna motivacija za sve ono što nam sledi", rekao je Avramović na konferenciji za medije.
On je dodao da je ekipa Srbije spremna za meč sa Italijom.
„Motivacija ne treba da nam bude upitna. To je ekipa koja igra brzu košarku. Sa takvim ekipama smo igrali u prvoj fazi, mislim na Portoriko, koja igra tranziciju košarku i njih smo dobro ukrotili. Tako da ćemo isti pristup imati i sutra, sa još dodatnom motivacijom, sa dodatnom agresivnošću u odbrani i napadu. Znamo da su nam dužnici i da ćemo izaći sa još većom motivacijom zbog Boriše i zbog svih nas", naveo je Avramović.
Srbija bi u slučaju pobede protiv Italije obezbedila plasman u četvrtfinale Mundobasketa.
„Mislim da su naša mladost i želja ključ svega. Najbolja smo tranziciona ekipa na prvenstvu, to smo pokazali do sada. Mi naš stil igre nećemo menjati. Ključ je defanzivni skok, ako skok bude funkcionisao bićemo pripremljeni. Nećemo trčati i leteti. Ako brzo ne završimo sledi postavka napada i tu znamo šta treba da radimo", rekao je reprezentativac Srbije i dodao da se oseća odlično, pošto je sve vreme trenirao.
Aleksa je spreman.
U to nismo ni sumnjali.
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Mundobasket 2023
Važno upozorenje za Srbiju pred okršaj sa starim dužnikom: „Da motivacija ne pređe u bumerang“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala