Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Unmik poziva na rešavanje sudbine nestalih na KiM

Unmik  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Šef Unmika Karolin Zijade pozvala je vlasti da ulože obnovljene napore i posvećenost u rešavanju sudbine nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.
Zijade je pozvala vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba i da preduzmu sve neophodne mere da bi se sprovela Deklaracija o nestalim licima, o kojoj je dogovor postignut u maju u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU.
Zijade je, u izjavi povodom obeležavanja Međunarodnog dana prisilno nestalih osoba, navela da rešavanje sudbine nestalih osoba može doprineti procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održanju mira, prenosi Tanjug.
Nedostatak napretka u toj oblasti može potkopati tekući dijalog Beograda i Prištine, istakla je Zijade, saopštio je Unmik.
Ona je podsetila na nedavnu posetu i ključne nalaze specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija Fabijana Salviolija, koji je utvrdio da je politizacija potrage za nestalim osobama izazvala ogromnu frustraciju kod članova porodica nestalih i u organizacijama civilnog društva.
Zijade je istakla da će se Unmik zalagati za rešavanje pitanja nestalih osoba bez politizacije, uz poštovanje ljudskih prava i u bliskoj saradnji sa članovima porodica nestalih i svim relevantnim akterima.
Izveštaj Salviolija biće predstavljen tokom 54. sednice Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava od 11. septembra do 6. oktobra.
Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 6.065 osoba je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
Trenutno postoji 1.617 otvorenih slučajeva nestalih osoba, od kojih je 1.355 muškaraca i 262 žene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala