- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U strateškom čvorištu NATO u Evropi hara zarazna bolest: Jedanaestoro mrtvih, 144 obolelo

CC0 / Unsplash/Adrian Lange / Bakterije
Bakterije - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Epidemija legionarske bolesti, uzrokovana bakterijom legionela, izbila je u Žešovu, glavnom gradu poljskog Podkarpatskog vojvodstva i strateškom čvorištu NATO-a u Evropi.
Slučaj istražuje i Agencija za unutrašnju bezbednost Poljske, budući da je Žestov strateški važan i najbolje zaštićen grad - sedište NATO-a u Evropi iz koga se distribuira oružje u Ukrajinu, prenose strani mediji.
Legioneloza je bolest koja se ne prenosi kontaktom, ali može prskanjem vode zatrovane bakterijama, zbog čega stručnjaci pretpostavljaju da je do epidemije došlo najverovatnije tuširanjem.
Urađeni testovi pokazali su da je voda u gradskom vodovodu kontaminirana bakterijom legionele, a u toku je istraga kako je moglo da dođe do kontaminacije.
Tokom epidemije, koja traje već dve nedelje, već je umrlo najmanje 11 ljudi, a 144 osobe su se zarazile. Kako je navedeno, većina obolelih su starije osobe.
Infekcija legionelom izaziva akutnu upalu pluća, a prate ga opšti simptomi slični gripu, povraćanje i dijareja.
Prvi nalazi pokazali su da ne postoji umešanost treće strane u izazivanje situacije opasne po život, ali istraga i potraga za izvorom kontaminirane vode i dalje traju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala