- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Samo po sistemu – i nema zime!

© Foto : FIBASrbija i Južni Sudan
Srbija i Južni Sudan - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Košarkaška reprezentacija Srbije je sa maksimalne tri pobede prošla prvu fazu Mundobasketa, odigrano je pet perfektnih poluvremena, doduše protiv ne toliko doraslih protivnika, a ono jedno protiv Portorika je dobro shvaćeno kao upozorenje, koje je selektor Svetislav Pešić ponovio i u duelu sa Južnim Sudanom.
„Čim ne igramo naše sisteme u napadu, onda je cirkus na terenu! Igrajte čiste sisteme i napadnite koš i oni će napraviti faul!“
Jednom rečenicom je selektor Pešić „restartovao“ srpski tim na tajm-autu tokom drugog poluvremena poslednjeg meča u grupi i vratio ih na staro, u momentima kada se krenulo sa improvizacijama na oba kraja terena.
Nešto slično je viđeno protiv Portorika, previše se tada pomagalo pri prvom dodavanju što je protivniku omogućavalo mnogo šuteva za tri poena, što se donekle desilo i protiv Južnog Sudana, ali – sve je brzo vraćeno na staro.
Upravo su sistemi ono na čemu je insistirao selektor zajedno sa svojim stručnim štabom tokom priprema, analitičari su primećivali da Srbija ima veoma ozbiljan taktički pristup u napadu i da se igra smireno, pametno, u sporijem ritmu, da se traži najbolji šut u svakoj akciji.
Na drugoj strani, odbrana je nešto na čemu se temelji filozofija igre selektora Pešića, a nalazila se na velikim iskušenjima protiv „divljačkih“ ekipa, a takvih ima mnogo na Mundobasketu.
Srbija je uspela da ukroti razgoropađene rivale koji igraju uglavnom stihijski i nepredvidivo, van sistema i taktike – i to je uspela upravo time, sistemom, taktikom i odgovornošću igrača prema svojim ulogama, naročito u igri 1 na 1 u defanzivi.
A one su, bar prema utisku iz prve tri utakmice, odlično podeljene i nije da ima mnogo nepoznanica, samo kada se poštuje ono što je dogovoreno, baš kako insistira stručni štab na čelu sa Pešićem.
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Mundobasket 2023
Smej se, Bogdane!
3 – Filip Petrušev
Odigrao samo jednu utakmicu i tokom nje se povredio, odmorio je u naredne dve što je dobra odluka stručnog štaba jer će u nastavku biti veoma važan šraf na pozicijama krilnog centra i centra, gde je srpski tim u deficitu.
5 – Nikola Jović
Apsolutni hit Mundobasketa, momak koji sa 20 godina šutira bez greške, preuzima inicijativu i odgovornost, zaista otkrovenje i najveći dobitak za srpsku košarku, naročito na deficitarnoj poziciji krilnog centra.
7 – Bogdan Bogdanović
Tražio je sebe tokom dve utakmice, uloga kapitena, čini se, stavila mu je dodatnu odgovornost i nametnula ozbiljnost koja u njegovom slučaju nikada nije bila prednost, ali je došao na svoje u trećem meču grupne faze, na vreme za ono najvažnije što sledi.
9 – Vanja Marinković
Nema ulogu kao na Evrobasketu, nije startni bek, ima druge zadatke, prevashodno u odbrani, ali je dobro da je protiv Južnog Sudana konačno pronašao šut za tri poena. Moraće da nastavi tako, Srbiji je svaki čovek potreban na svom maksimalnom nivou kako bi se ostvario željeni rezultat.
13 – Ognjen Dobrić
Možda prvi put u karijeri starter, na šta nije navikao i sam je često govorio da više voli da ulazi sa klupe i menja energiju. Sada mu je data uloga startnog krila, ima mnogo obaveza u odbrani, ali i zadatak da u napadu vreba „rupe“ u odbrani protivnika – uspevao je to kroz prodore i utrčavanja, šut ga nije služio, promašio je deset trojki zaredom, ali je tokom meča sa Južnim Sudanom i to došlo na svoje.
14 – Dušan Ristić
Momak centarske visine koji bi izgleda najviše voleo da igra beka šutera. Ima dobar šut za tri poena, to mu je najveća vrlina, ali bi valjalo videti da se podvuče pod koš ponekad, da napadne obruč kao pravi centar jer ipak Milutinov ne može se sam, u momentima kada je Petrušev rovit.
23 – Marko Gudurić
I dalje se čini da je zbunjen svojom ulogom, mnogo obaveza ima u organizaciji napada, u odbrani, traži se u svemu, mnogo se žrtvuje, a ponekad ume da uđe u stanje nervoze koje mu ne dozvoljava da sve te velike zadatke obavi na najbolji način. Ali, iskusan je, vredan, čini se da sve može da prevaziđe.
24 – Stefan Jović
Sve je mnogo lakše kada je on, kao pravi plejmejker, tu. Komandant na terenu, sve vidi, vide i njegove lopte, asistencije niže kao na traci i da njega nema pitanje je da li bi Srbija uopšte mogla da sprovede u delo svoje sisteme.
27 – Dejan Davidovac
U senci je, ali bi mogao da bude u nastavku faktor iznenađenja za protivnike, za kratko vreme može da uradi mnogo dobrih stvari na terenu, ne troši lopte, potpuno je podređen ekipi i uliva sigurnost, iako čak nije ni deseta opcija u napadu Srbije.
28 – Boriša Simanić
Nadamo se da će bar nešto uspeti da uradi na ovom Mundobasketu. Bilo bi dobro za sve.
30 – Aleksa Avramović
Motorino srpskog tima koji bez njega, kao i bez Jovića, ne bi izgledao kako sada izgleda. Avramović je momak neverovatne energije, nadamo se samo da je zalečio povredu iz drugog meča i da će biti spreman za nastavak jer je rečima nemoguće opisati koliko je bitan za Srbiju i Pešićev sistem.
33 – Nikola Milutinov
Godinama unazad govorilo se o tome da je Nikola jedan od najboljih centara Evrope, a sada ima priliku da pokaže da je među najboljima i na svetskom nivou. Dabl-dabl mašina, jak, skočan , precizan, aktivan na oba kraja terena i samo mu možemo poželiti dobro zdravlje i očuvanje energije do kraja takmičenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala