- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Porodice nestalih na KiM: Nećemo odustati od zahteva da se sazna sudbina nestalih

© Tanjug / DOPISNIK KiMČlanovi porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije poručili su iz Gračanice da neće odustati od zahteva da se sazna sudbina njihovih najmilijih i dok se krivci za otmice i ubistva Srba ne privedu pravdi, napominjući da je, nažalost, istina sve dalja, a ostaje pitanje zašto i dokle će članovi njihovih porodica da budu NN lica.
Članovi porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije poručili su iz Gračanice da neće odustati od zahteva da se sazna sudbina njihovih najmilijih i dok se krivci za otmice i ubistva Srba ne privedu pravdi, napominjući da je, nažalost, istina sve dalja, a ostaje pitanje zašto i dokle će članovi njihovih porodica da budu NN lica.  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Članovi porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije poručili su danas iz Gračanice da neće odustati od zahteva da se sazna sudbina njihovih najmilijih i dok se krivci za otmice i ubistva Srba ne privedu pravdi, napominjući da je, nažalost, istina sve dalja, a ostaje pitanje zašto i dokle će članovi njihovih porodica da budu NN lica.
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, okupili su se danas ispred Opštine Gračanica, povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, kako bi još jednom ponovili da i posle više od dve decenije ne znaju ko je i zašto kidnapovao i ubijao Srbe pre, za vreme i posle oružanog sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.
Oni su zatražili da pitanje nestalih bude prioritet u pregovorima Beograda i Prištine, a da se otvore sva potencijalna grobna mesta.
"Obraćajući se nadležnim institucijama za rešavanje pitanja kidnapovanih, dobijali smo obećanja i lažnu nadu. Godine prolaze, a mi ostajemo sa našim bolom, tugom i neizvesnošću da se kidnapovani pronađu, a izvršioci tih zločina izvedu pred lice pravde. Jedina novina, na našu žalost, jeste ta da je Euleks naše poverljive informacije, koje smo dali u nadi da istraže i dođu do informacija, dao istražnoj policiji Kosova, policiji koja je i učestvovala u ovim zločinima. Na taj način, kao i više puta do sada, izigrali su naše poverenje i ugrozili našu bezbednost", rekla je koordinatorka Udruženja kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, Silvana Marinković.
Mlađan Mavrić iz Velike Hoče nestao je 12. oktobra 1999. godine u albanskom delu Orahovca, gde je otišao da kupi lekove, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni i sahranjeni, priča za Tanjug njegov brat Negovan.
"Ja sam moga brata pronašao, nisam pronašao njegove ubice, ali moja potraga za njima nije prestala. Ja i dalje tragam za nestalima, jer nije samo pitanje da je čovek nestao, pitanje je i zašto je nestao? Kako je moguće da neko nestane u prisustvu 50.000 vojnika KFOR-a koji su bili prisutni na Kosovu, kao i razne organizacije", rekao je Negovan Mavrić, koji sada radi kao koordinator u Resornom centru za nestala lica.
Rešavanje sudbine nestalih je prioritet u radu Crvenog krsta Srbije i Kosova i Metohije, rekao je Darko Gvozdenović iz Crvenog krsta KiM.
Još uvek nije razjašnjena sudbina 1.657 nestalih osoba sa Kosova i Metohije, a u mrtvačnici u Prištini se nalaze posmrtni ostaci više od 400 osoba. Potrage za nestalim Srbima na KiM skoro i da nema. Pre skoro dve godine iz prištinske komisije za nestala lica je najavljeno iskopavanje na Košarama, gde je nestalo sedam srpskih vojnika, dok se o ostalim lokacijama koje su Srbi prijavili i ne govori.
Današnjem skupu u Gračanici prisustvovali su predstavnici međunarodnog Crvenog krsta, Crvenog krsta Srbije i Kosova i Metohije, lokalne samouprave, kao i građani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala