- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nezaposlenost u Rusiji na rekordno niskom nivou

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaMraz u Moskvi
Mraz u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Stopa nezaposlenosti u Rusiji ponovo je obnovila istorijski minimum: u julu je iznosila tačno 3 odsto radne snage, navodi Rosstat (Zavod za statistiku) u izveštaju o društveno-ekonomskoj situaciji u zemlji u periodu januar-jul ove godine.
U junu je stopa nezaposlenosti bila 3,1 odsto, u maju 3,2 odsto.
Broj nezaposlenih, koji ispunjavaju kriterijume Međunarodne organizacije rada, u julu je iznosio 2,3 miliona ljudi. Reč je o osobama koje nisu imale posao ili plaćeni posao, tražile su posao ili su bile spremne da ga započnu te nedelje kada je vršena anketa. Mesec dana ranije, njihov broj je Rosstat procenio na 2,4 miliona ljudi.
Ove procene daje Rosstat na osnovu mesečnih anketa i razlikuju se od registrovane nezaposlenosti (0,7 odsto je registrovano u službama za zapošljavanje).
Broj zaposlenih u privrednim delatnostima iznosio je 74 miliona ljudi. Stopa zaposlenosti stanovništva (udeo zaposlenog stanovništva u ukupnom stanovništvu odgovarajuće starosne dobi) starosti 15 i više godina iznosila je 61,1 odsto (ovaj pokazatelj je u stalnom porastu od 2022. godine).
Stopa nezaposlenosti u Rusiji stalno opada od početka 2022. godine. U januaru 2022. godine, pre početka ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine i uvođenja oštrih sankcija, iznosila je 4,4 odsto. U aprilu prošle godine ta cifra je prešla granicu od 4 odsto. N
Ovakve stope nezaposlenosti su rekordno niske u čitavoj novijoj istoriji zemlje. Tokom pandemije koronavirusa, nezaposlenost je dostigla vrhunac od 6,4 odsto u avgustu 2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala