- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

MUP Kantona Sarajevo zabranio protest podrške Dodiku i Lukiću ispred Tužilaštva i Suda BiH

© AP Photo / Amel EmricPolicija BiH
Policija BiH - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, rešavajući po zahtevu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za održavanje javnog skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH, 1. septembra, donela je rešenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz bezbednosnih razloga.
„Podnosilac zahteva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepreduzimanju naloženih dodatnih mera, na zahtev nadležnog policijskog organa“, ističe se u saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo.
Nadležni policijski organ je procenio i da bi usled održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
„U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nadležna policijska uprava izdala je rešenje o zabrani održavanja javnog skupa“, naveli su u saopštenju.
MUP Kantona Sarajevo je takođe zabranio i okupljanje Udruženja "OZON BiH – Politički pokret demokrati BiH" u petak 1. septembra, iz razloga neblagovremenog podnošenja zahteva i neispunjavanja formalnih uslova za održavanje javnog skupa.
Na ovakvu odluku reagovao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, navodeći da da je rešenje o zabrani apsolutno nekorektno i da će uputiti žalbu ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Radanović je naveo da se u zabrani navodi da može doći do ugrožavanja bezbednosti lica i imovine.
„Ono što znam jeste da niko ne bi ugrozio nikakvu bezbednost bilo kome i to je apsolutno svima jasno. Ali evo, MUP Kantona Sarajevo je ovako odlučio. Mi sada idemo sa žalbom prema ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da oborimo ovo njihovo rešenje jer nije u skladu sa zakonom. Trudićemo se da se skup održi. Oni jesu doneli rešenje o zabrani, ali sad ćemo mi to pravno da oborimo“, poručio je Radanović za RTRS.
Istakao je da je Sarajevu problem da se okupi i osam Srba, a ne 8.000.
„Oni jednostavno ne mogu da podnesu da se Srbi okupljaju. Oni ovdje idu sa političkim motivom da do kraja ponize Srbe, da kažu "ne možete u Sarajevu ništa održati“, istakao je Radanović.
Podsetimo, Kantonalno Ministarstvo saobraćaja nije odgovorilo na zahtev Odbora za zaštitu Srba u Federaciji da odobre obustavu saobraćaja u delu Sarajeva gde je za petak, u 18 časova, najavljeno okupljanje "Srpska pred sudom", zbog optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.
Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podneo je u četvrtak, 24. avgusta, zahtev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala