- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Planeta se ne može nahraniti bez Rusije

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Rostovskoj oblasti
Žetva pšenice u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Bez ruskih proizvoda nemoguće je obezbediti hranu za celu planetu, ali Moskva to nikada nije koristila kao politički faktor, za razliku od zapadnih zemalja, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Danas je nemoguće nahraniti planetu bez naše zemlje. I mi, za razliku od SAD i drugih zapadnih zemalja, to nikada nismo koristili kao politički faktor“, rekla je diplomata i dodala da je Rusija „uvek bila pouzdan snabdevač, uključujući i poljoprivrednih proizvoda“.
Zaharova je skrenula pažnju na činjenicu da Moskva primećuje „aktivnu kampanju dezinformisanja“ koju sprovode Sjedinjene Američke Države i njeni sateliti, u kojoj se vide „pokušaji da se Rusija potisne sa svetskog tržišta hrane, uz istovremeno postizanje prednosti za sopstvene velike poljoprivredne korporacije“.
Prema njenim rečima, „višegodišnja histerija oko poslova sa žitaricama i navodne pomoći Zapada najsiromašnijim zemljama“ razvijena je samo sa ciljem da se „u očima svetske zajednice smanji privlačnost Rusije kao pouzdanog proizvođača i dobavljača poljoprivrednih proizvoda“.
„Istovremeno, Rusija nastavlja da odgovorno i savesno ispunjava svoje obaveze po međunarodnim ugovorima u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda. Svesni smo važnosti isporuka društveno značajnih dobara, uključujući hranu za društveno-ekonomski razvoj zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka“, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala