- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ministar prosvete: Veće kazne za nasilje u školama u Srbiji

Vršnjačko nasilje - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Zakonske izmene omogućiće da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 28 i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika
U petak će novu školsku godinu početi 760.000 đaka, a među njima su i učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“, jer je tako odlučeno u dogovoru sa stručnjacima i roditeljima, rekla je ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović.
Ona je u intervjuu za „Večernje novosti“ navela da je tim učenicima od 3. maja pružana kontinuirana podrška, te da je najveći broj njih savladao traumu.

„U drugoj grupi su deca kojima će tokom godine biti organizovan savetovališni rad - psiho-socijalna podrška. Ali, ima dece koja će biti upućena na lečenje u zdravstveni sistem kako bi rešila posttraumatski stresni poremećaj ili drugu psihološku nestabilnost“, istakla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je rekla da je sugestija školama da 1. septembar bude dan dijaloga nastavnika i učenika, ne samo o školskim programima već i o emocijama, vrednostima, ljudskoj toplini i uvažavanju.
Parlament će, prema njenim rečima, tokom jesenjeg zasedanja usvojiti zakone kojima su predviđene kaznene mere za nasilje u školama, a cilj je jačanje vaspitne funkcije škola.
„Između ostalog, ove zakonske izmene omogućiće da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 28 i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika“, objasnila je Đukić Dejanovićeva.
Kada su upitanju izmene Zakona o udžbenicima, one omogućavaju uvođenje Nacionalne čitanke, kao nastavnog sredstva za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji pohađaju nastavu na srpskom. U njima će se, po rečima ministarke, naći dodatni materijali koji bi uticali na razvijanje nacionalnog identiteta i nacionalne svesti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala