- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Opozicija pozvala predsednika Gabona da preda vlast

© AP Photo / Mary AltafferPredsednik Gabona Ali Bongo Ondimba
Predsednik Gabona Ali Bongo Ondimba - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Tim opozicionog predsedničkog kandidata Gabona Alberta Onda Ose pozvao je predsednika zemlje da mu preda vlast bez krvoprolića nakon pokušaja državnog prevrata, piše sajt francuskog radija „Evropa 1“.
„U ponedeljak je tim Alberta Ondoa Ose pozvao gospodina Bonga da ‘organizuje predaju vlasti bez krvoprolića’ navodeći da delimičan broj prebrojanih glasova pokazuje da Osa vodi, ali bez pružanja ikakvih pratećih dokumenata“, navodi sajt.
Ondo Osa (69) izabran je za kandidata glavne opozicione stranke samo osam dana pre izbora nakon žestoke borbe između šest kandidata, prenosi radio. Nakon toga, bivšem ministru je ostalo samo šest dana za predizbornu kampanju.
Agencija Rojters navodi da se od 26. avgusta ne zna gde se nalazi predsednik Gabona Ali Bongo Ondimba, kada je učestvovao na predsedničkim izborima.
Kako se navodi u saopštenju, predsednik je poslednji put viđen na glasanju u subotu. Takođe se navodi da članovi gabonske vlade za sada nisu komentarisali situaciju.

Borelj: Događaji u Gabonu zabrinjavaju

Komentarišući situaciju u zemlji, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je zabrinut zbog izveštaja o događajima u Gabonu, strahujući da će to dodatno destabilizovati situaciju u regionu.
„Informacija je alarmantna, za ovo sam saznao rano jutros. Ako se potvrdi da je ovo još jedan vojni prevrat, onda će to povećati nestabilnost u celom regionu. Ne mogu više da kažem, jer nemam više informacija, ali ako ministri žele da o tome razgovaramo danas, mi ćemo razgovarati“, rekao je Borelj pre početka neformalnog sastanka ministara odbrane zemalja EU u Španiji.

Reakcija Francuske

O situaciji u Gabonu oglasila se i francuska premijerka Elizabet Born, koja je saopštila da Pariz pažljivo prati situaciju u Gabonu nakon pokušaja državnog prevrata u toj afričkoj zemlji.
„Naša diplomatija se ove godine suočila sa mnogim kriznim situacijama. Danas im je dodata i situacija u Gabonu, koju pažljivo pratimo. Francuskoj su sada potrebne diplomate više nego ikad“, istakla je Bornova u govoru godišnjoj konferenciji ambasadora.
U ambasadi Rusije u Gabonu su mere bezbednosti podignute na viši nivo zbog prevrata, rekli su za Sputnjik u tom diplomatskom predstavništvu.
Vojska Gabona ranije danas je proglasila nevažećim rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji i rasformirala organe vlasti.
Gabonska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
SVET
Vojska u Gabonu proglasila nevažećim rezultate predsedničkih izbora i rasformirala organe vlasti
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala