- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gimnazija u Beogradu hoće da zabrani nepristojno oblačenje đaka: Nepoželjne trenerke, kapuljače...

CC0 / Unsplash/Greg Rosenke / Devojčica radi zadatak iz matematike
Devojčica radi zadatak iz matematike - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Dok je nekada bilo nezamislivo da neko u školu dođe u trenerci, danas je to postala svakodnevica. Kako bi pristojno odevanje u školi ponovi postalo „in“, Trinaesta beogradska gimnazija je obavestila svoje učenike o pravilima oblačenja, a u tu svrhu je odštampan i plakat.
Ipak, da bi nova pravila zaživela neophodno je da se saglasi i Savet roditelja i Đački parlament.
Kako se navodi u obaveštenju, „u školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači - u šortsevima ili bermudama, mini-suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama. Zabranjene su i kapuljače. Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja“, pišu Novosti.
Ovo obaveštenje i plakat o pravilima oblačenja u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji izazvalo je burnu reakciju u javnosti. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, brojniji su oni koji podržavaju da se u školu mora dolaziti pristojno odeven. Iako je mnogima čudno zašto se trenerka našla na listi zabranjenih, upravo je to bio i povod da se reaguje.
„Bez podrške Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta, ne možemo primenjivati odluku, tako da sledi diskusija na ovu temu”, izjavio je Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije.
„Od kada su se deca posle korone vratili u učionice, dve trećine učenika dolazi u školu u trenerci. To ni na šta ne liči. Ne znate da li ste na treningu ili utakmici. Do pre pet godina bilo je nezamislivo da neko dođe u školu u trenerci. Dukserice sa kapuljačom će biti dozvoljene, ali se kapuljača ne može stavljati na glavu. Velika većina roditelja je za, kao i učenika. Ne razumem negativnu reakciju samo zato što tražimo da neko bude pristojno odeven“, dodao je on.
Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole Beograd, zabranjeno je nositi bermude, kratke majice, mini-suknje i đaci se, uglavnom, pridržavaju. Velika većina učenika to poštuje, tim pre što se praktična nastava odvija u zdravstvenim ustanovama, gde se mora biti pristojno odeven ili će biti vraćen.
Direktor Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković kaže da ukoliko neko od učenika dođe neprikladno obučen, bude opomenut, ali se to vrlo retko dešava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala