- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

General Božidar Janković 22. oktobra dobija spomenik u Beogradu, rekonstruiše se Vido

© Sputnik / Marijana KolakovićZa vernost otadžbini – natpis na Mauzoleju spomen-kosturnici na ostrvu Vido
Za vernost otadžbini – natpis na Mauzoleju spomen-kosturnici na ostrvu Vido - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
U Beogradu će biti otkriven spomenik generalu Božidaru Boži Jankoviću, legendarnom komandantu Treće armije, oslobodiocu Kosova u Prvom balkanskom ratu 1912, a biće izvršena i potpuna rekonstrukcija spomen-kosturnice na grčkom ostrvu Vido, piše Politika.
Spomenik generalu Jankoviću biće otkriven 22. oktobra u Karađorđevom parku, na dan kada su srpske trupe, predvođene Jankovićem ušle u Prištinu, a cela ceremonija održaće se u sklopu obeležavanja 120 godina postojanja Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.
Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za obnovu nekoliko značajnih memorijala, a najznačajnija je izrada projekta za potpunu rekonstrukciju spomen-kosturnice na grčkom ostrvu Vido, gde nije bilo ulaganja u tekuće i investiciono održavanje od 1997.
Nastavljena je revitalizacija spomen-kompleksa Čegar, kompleksa Kadinjača, biće napravljen spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu u gradu koji nosi njegovo ime, a ove godine se završava rekonstrukcija Memorijalnog kompleksa Slobodište u Kruševcu.
U potpunosti će biti obnovljeni i grobovi generala Jankovića, vojvode Vojina Popovića Vuka i majora Vojislava Tankosića u Beogradu, spomenici borcima oba rata u Pančevu.

„Srbi su stradali u oba svetska rata. Stradanje i pobede u tim ratovima nesumnjivo su postala deo našeg genetskog koda, narativa koji su nama preneli preci, a mi ćemo ih podariti budućim generacijama. Samo se na nezaboravu može uzdizati duhovna i etička vertikala nacije, kao zajednice onih koji su živeli, koji žive i koji će živeti u jednom narodu“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u intervjuu za današnju Politiku.

Dodao je da bez kulture sećanja ne bi bilo ni vaskrsa ni obnove srpske države.
„Ako je kultura sećanja opstajala u vremenu bez tehnologije, čak i bez knjiga, nema opravdanja da je danas zanemarujemo, kada imamo stotine načina za njeno negovanje. A to je važno da bi budućim generacijama, i našim i tuđim, mogli da pokažemo da Srbi nisu bili ni agresori, ni okupatori, ni genocidni narod“, poručio je Selaković.
Naglasio je da, iako Srbija nije vodila agresorske i okupatorske ratove, naša država ima stotine vojnih memorijala van svoje teritorije, od Tunisa i Alžira preko Grčke, Severne Makedonije, Italije i Francuske do Austrije, Nemačke, Češke, Poljske.
„Mnogi naši ratni memorijali su vremenom zapušteni i propali, a mnogi su s namerom zatrti“, naglasio je Selaković izdvajajući, među onima koji su zatrti, one u Hrvatskoj i Albaniji.
„Zbog svega toga postoji dilema, koju imam i sam, da li zemni ostaci naših vojnika treba da ostanu tamo gde ne počivaju u miru ili bi bilo bolje da ih prenesemo u zavičaj ili na neko primereno mesto“, rekao je ministar.
Dodao je da smatra da bi o tom pitanju trebalo otvoriti društvenu debatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala