- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lovac Su-27 lansira rakete na vežbama - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski dug dostigao 133 milijarde dolara; Ruska vojska odbija napade protivnika u DNR

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 552. dan. Ukrajinske snage svakodnevno pokušavaju da napadnu centralni deo Rusije uz primenu dronova, ali ruska PVO te napade uspešno odbija. U okršajima kod Artjomovska i u krasnolimanskom pravcu ruska vojska uspešno je savladala protivnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 29.08.2023
Vašington neće isporučivati oružje Kijevu ako će to negativno da utiče na borbenu gotovost Sjedinjenih Država, rekao je zamenik ministra odbrane za nabavku oružja Vilijam Laplante.
„Predsednik (Združenog komiteta načelnika štabova) i ministar (odbrane) vrše procenu svake stvari koju odluče da uzmu iz američkih skladišta za isporuke Ukrajincima. I ako oni smatraju da će nešto negativno uticati na borbenu gotovost ili povećati rizik, onda to nećemo učiniti“, istakao je on.
Kako je naglasio Laplant, rukovodstvo vojnog resora pomno prati nivo borbene gotovosti SAD. Istovremeno, da bi pomogao Kijevu, Vašington je zajedno sa svojim saveznicima povećao proizvodnju, uključujući artiljerijskih granata koje najčešće koriste Oružane snage Ukrajine, dodao je on.
22:35 29.08.2023
21:41 29.08.2023
Francuska radi na bilateralnom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom – on će uključivati vojne, humanitarne i civilne aspekte, izjavila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona na zajedničkoj pres-konferenciji sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.
„Radimo na tome još od samita NATO održanog u julu u Vilnjusu. Tada su zemlje G7 izrazile nameru da sklope bezbednosne sporazume s Ukrajinom, Od tada im se pridružilo oko 20 zemalja, čak i više. Razgovarali smo o tome sa Kulebom“, precizirala je Kolona.
Takođe je dodala da Francuska radi na organizovanju samita za mir u Ukrajini, odnosno inicijativi koju je ranije izneo predsednik zemlje Emanuel Makron.
21:34 29.08.2023
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini ne uključuje kasetnu municiju, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
20:56 29.08.2023
Ruska vojska nije dozvolila ukrajinskim vojnicima da se učvrste u Urožajnom i Staromajorskom u DNR, rekao je novinarima lider republike Denis Pušilin.

„Neprijatelj trpi gubitke u ljudstvu i opremi, ali ne može da se učvrsti tamo“, rekao je on.

Prema rečima Pušilina, „u Urožajnom nije ostala cela nijedna kuća, ni podrum“. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine će, najverovatnije, pokušati da zaobiđu ova mesta, dodao je on. Ipak, ruska vojska čini sve da to spreči.
20:19 29.08.2023
Ruska vojska je odgovorila na ukrajinski napad na selo Klimovo u Brjanskoj oblasti tako što je granatirala privremene baze Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je na Telegramu gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.
„Reagujući na teroristički napad ukrajinskih nacionalista na selo Klimovo, jedinice ruskog Ministarstva odbrane izvele napad na proivremene baze Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Semjonovka", napisao je on.
19:50 29.08.2023
Administracija Sjedinjenih Američkih Država uključila je projektile za višestruke raketne sisteme HIMARS, rakete za sisteme protivvazdušne odbrane i artiljerijsku municiju u novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 250 miliona dolara, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u pisanoj izjavi.
„Danas objavljujemo o još jednom paketu vojne pomoći Ukrajini koja brani svoju teritoriju i svoj narod. Ovaj paket uključuje važnu opremu koja će pomoći Ukrajini na bojnom polju. Ona uključuje rakete AIM-9M za PVO, granate za Hajmarse, 155mm i artiljerijsku municiju, kalibra 105 mm, opremu za razminiranje, (protivtenkovske raketne sisteme) Džavelin i druge protivtenkovske sisteme i rakete, više od 3 miliona komada municije za malokalibarsko oružje, sanitetska vozila...“, rekao je on.
Državni sekretar je dodao da je paket vojne pomoći, vredan 250 miliona dolara.
19:13 29.08.2023
Javni dug Ukrajine nastavio je da raste i dostigao novi rekord od skoro 133 milijarde dolara, što je povećanje od četiri milijarde dolara za mesec dana, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.
Istovremeno, spoljni dug Ukrajine dostigao je 3,319 biliona grivni (90,77 milijardi dolara), što je 68,29 odsto ukupnog javnog duga, a unutrašnji 1,541 bilion grivni (42,15 milijardi dolara), odnosno 31,71 odsto ukupnog javnog duga.
Iznos javnog i državom garantovanog duga Ukrajine porastao je u julu za 146,23 milijarde grivna, ili 4 milijarde dolara, pokazuju podaci Ministarstva finansija.
16:27 29.08.2023
Granatirano je selo Klimovo u Brjanskoj oblasti, ima mrtvih, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.
„Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru iz višecevnog raketnog sistema na selo Klimovo. Prema preliminarnim informacijama, nažalost, ima mrtvih, među njima je i jedno dete“, navodi se u poruci.
Još pet osoba je povređeno.
16:12 29.08.2023
Zapadne zemlje pokušavaju da politički manevrišu u situaciji oko Ukrajine, i pritom, nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Oni koji su doveli na vlast ljude koji su danas na vlasti u Kijevu, sada, kao kruna tog ludila, snabdevaju ih oružjem, podržavaju ih i istovremeno nastavljaju da politički manevrišu, istakla je ona.
Ona je navela, da su na Majdanu u periodu 2013-2014. godine bili ti isti ministri inostranih poslova Francuske, Nemačke, baltičkih zemalja, Poljske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.
„Oni su doveli na vlast kijevski režim, gazili na početke državnosti Ukrajine, koji su tek počeli da se probiju“, zaključila je Zaharova.
15:48 29.08.2023
Ministarstvo odbrane Rusije: Danas, oko 16 časova, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji.
Ukrajinska bespilotna letelica je oborena sredstvima PVO iznad teritorije Brjanske oblasti.
15:45 29.08.2023
Oružane snage Rusije oborile ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora.
„Danas, oko 13:00 po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Dron je presretnut i uništen.
Ovo je drugi incident danas, lovac je oborio prvi ukrajinski dron oko 12 časova po moskovskom vremenu.
14:31 29.08.2023
Tri civila poginula su u ukrajinskom granatiranju Gorlovke u DNR, saopštio je gradonačelnik ovog grada Ivan Prihodko.
On je dodao da je gađana fabrika mleka, koja je veoma oštećena.
12:58 29.08.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage odbile su šest napada Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, gubici protivnika u protekla 24 časa iznose do 50 vojnika;
U Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su dva napada ukrajinske vojske; U donjeckom pravcu, ruske snage odbile su napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Neveljskog i poboljšali položaj duž linije fronta;
Ruski PVO sistemi presreli su ukrajinsku protivbrodsku raketu „neptun“;
U oblastima Kremene i Červone Dibrove u LNR i Jampolovke u DNR ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske;
U krasnolimanskom pravcu ruske vojske su tokom proteklog dana ubile do 80 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage su u DNR uništile dva komantno-osmatračka punkra jedinica 67. mehanozovane brigane Oružanih snaga Ukrajine;
Kod Novomihajlovke u DNR uništeno je skladište municije 79. jurišne brigade ukrajinske vojske;
Ruski vojnici su kod Dorožnog u DNR na istovarnoj stanici Oružanih snaga Ukrajine raketnim napadom pogodili vojni ešalon sa municijom;
U donjeckom pravcu je tokom borbi ubijeno i ranjeno više od 340 ukrajinskih vojnika;
U hersonskom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana ubile i ranile do 20 ukrajinskih vojnika.
12:42 29.08.2023
Ukrajinski sud prepoznao je ukaz o mobilizaciji predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kao neobavezujući.Regionalni sud Poltavske oblasti Ukrajine je 23. avgusta oslobodio optuženog za izbegavanje mobilizacije.
Sudija je smatrao da ukazi Zelenskog nisu izvršeni u skladu sa zakonom.
„Takozvani zakoni i predsednički ukazi, uključujući i one o mobilizaciji, uvođenju ratnog stanja, o upotrebi Oružanih snaga Ukrajine, koji su legitimisani pod plaštom zakona, predstavljaju autorska dela, nisu ustavno utemeljeni, ne predstavljaju zakone u suštini i nisu obavezujući za narod“, navodi se u odluci suda.
11:49 29.08.2023
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev o saglasnosti Zapada na napade Kijeva na Krim: Predviđanja Apokalipse sve bliža
11:42 29.08.2023
Ruski borbeni avion uništio je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora koja je pokušavala da napadne ciljeve u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Danas oko 12 časova sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad jednom bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji. Bespilotnu letelicu uništio je avion pomorske avijacije iznad Crnog mora“, ističe se u saopštenju Ministarstva.
11:07 29.08.2023
Ukrajinski vojnici se žale da su umesto američkih oklopnih vozila pešadije "bredli", za koje su obučavani u Nemačkoj, dobili M113 koji su proizvedeni u vreme Vijetnamskog rata, piše "Gardijan".
Kako se navodi u članku, reč je o vojnicima 32. ukrajinske brigade delu fronta u kupjanskom pravcu.
09:52 29.08.2023
Postoje problemi u SAD kada je reč o izradi garancija bezbednosti za Ukrajinu, piše "Volstrit džornal" i dodaje da Bela kuća ne može da garantuje da će obaveze biti poštovane ako u zemlji dođe do promene vlasti.
List navodi i da pregovori o garancijama bezbednosti za Ukrajinu neće biti završeni pre 2024. godine. Prema informacijama "Vol strita", pregovore za sada vode SAD i Velika Britanija, a u Francuskoj se očekuje da će početi za nekoliko nedelja.
09:48 29.08.2023
Pripadnici grupe "Dnjepar" uništili su u poslednja 24 sata kod Hersona hangar sa naoružanjem i vojnom tehnikom ukrajinskih snaga, sistem "Grad" i likvidirali 36 ukrajinskih vojnika, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala