- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U sredu nas očekuje redak spektakl na nebu, sledeći tek za 14 godina /foto/

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICSupermesec iznad Novog Sada
Supermesec iznad Novog Sada - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
Od leta ćemo se oprostiti uz jednu vrlo retku nebesku pojavu. Reč je o Plavom supermesecu.
Poslednji puni mesec letnje sezone je pred nama, ali ne bilo kakav. U sredu ćemo videti jedini Plavi supermesec u ovoj godini (ali i narednih godina).
Supermesec se javlja kad je Mesec u tački najbližoj Zemlji tokom svoje orbite (i kad je vidljiv na noćnom nebu), poznatoj još kao i perigej.
Kada se nalazi na udaljenosti od oko 362.000 kilometara od Zemlje, Mesec se čini otprilike sedam odsto većim u poređenju sa tipičnim punim Mesecom, što je razlika u veličini koju mnogi neće niti primetiti.

Astronomski spektakl za sve

Ono što tu pojavu čini još zadivljujućom jeste činjenica da nudi astronomski spektakl u kojem stanovništvo u urbanim delovima može uživati bez odlaska u prirodu i daleko od lakih zagađenja, koje u gradovima inače smanjuje vidljivost zvezdanog neba, prenosi Sajens alert.
Ipak, specifičnost ovog posebnog supermeseca leži u njegovoj klasifikaciji kao „plavog supermeseca“. Prema proračunima penzionisanog NASA astrofizičara Freda Espenaka, Mesec će se nalaziti na udaljenosti od otprilike 355.000 kilometara. To ga pozicionira kao najjače osvetljeni mesec u toku čitave 2023. godine.

Poreklo izraza supermesec i Plavi Mesec

Izraz „supermesec“ nastao je 1979. godine, a skovao ga je astrolog Ričard Nol. Opisuje ili mladi ili puni Mesec koji se javlja iznad 90 odsto od njegove najbliže tačke u orbiti prema Zemlji. Iako mladi meseci često ostaju nevidljivi sa naše tačke gledišta, i mlad, i pun mesec igraju ulogu u uticaju na plimu i oseku, uzrokujući njihove veće fluktuacije od uobičajenih.
Vredno je napomenuti da se izraz „Plavi Mesec“ zapravo ne odnosi na boju Meseca. Umesto toga, pojam se vrti oko vremena. U tom kontekstu, Plavi Mesec označava drugi puni Mesec unutar jednog kalendarskog meseca, od kojih se prvi pojavio 1. avgusta.
Dok se preovlađujuća definicija Plavog Meseca odnosi na pojavu dva puna Meseca unutar jednog meseca, ranije tumačenje bilo je utemeljeno na brojanju punih Meseca tokom godinu dana. Tradicionalno, u godini bi bilo 12 punih Meseca, ali bi se povremeno pojavio i 13. puni Mesec.
Moderna definicija dva puna meseca koja se pojavljuju u jednom mesecu postala je popularna 1940-ih, kroz časopis „Skaj end Teleskop“. To tumačenje je kasnije popularizovala Debora Bird u radio emisiji „Star Dejt“ koja se ticala nauke 1980. godine.

Koliko je retka pojava Plavog Meseca?

Sami supermeseci su relativno česti, i prosečno se javljaju tri do četiri put godišnje. Međutim, Plavi Meseci su neuobičajeniji fenomen koji se pojavljuje otprilike jednom na svaka 33 puna Meseca. Konvergencija, i supermeseca, i Plavog Meseca je događaj koji se odvija otprilike svakih 10 do 20 godina. Predviđa se da će se iduća pojava plavog supermeseca dogoditi tek 2037. godine, prema podacima iz NASA-e.
Iako je pojava meseca u plavoj nijansi veoma retka, nije u potpunosti nemoguća.
Ilustracija tog fenomena datira iz 1883. godine kada je vulkanska erupcija vulkana Krakatau dovela do gubitka života 36.000 ljudi. Erupcija je izbacila sumpor- dioksid i pepeo u atmosferu, zbog čega je Mesec poprimio plav izgled. Na sličan način, šumski požari imaju potencijal da stvore sličan efekat, što su potvrdili i stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.
Supermesec se uzdiže nad Spomenikom braniocima Lenjingrada u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
MULTIMEDIJA
Spektakularan prizor na nebu: Kako je izgledao supermesec širom sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala