- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Veliki uspeh“: Kremlj o prvom letu aviona sa ruskim komponentama

© press-služba OAK / Uđi u bazu fotografijaAvion SJ-100 sa ruskim komponentama koje zamenjuju uvozne na svom prvom letu
Avion SJ-100 sa ruskim komponentama koje zamenjuju uvozne na svom prvom letu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
Prvi let aviona SJ-100 sa ruskim komponentama Kremlj smatra velikim uspehom, saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Ovo je zaista veliki uspeh, jer se razvoj novih tehnologija, proizvodnja novih delova i komponenata ove letelice odvija u veoma kratkom roku. Važno je da se to zaista dešava u rekordnom kratkim rokovima. Posao još nije završen, ostaje nam da ovu mašinu opremimo našim domaćim motorima, što će se takođe uskoro dogoditi. Ovo je zaista veliki uspeh“, istakao je Peskov.

Portparol je dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin zna raspored zamene uvoza u avijaciji i drugim industrijama.
„Za sada predsednik ne planira da poseti fabriku u dogledno vreme, iako će, kao što znate, Putin zaista biti u Vladivostoku. Ova tema je izuzetno važna, proizvodnja takvih mašina, s obzirom na geografiju naše zemlje, stoga će predsednik nastaviti da prati situaciju, ali možemo da čestitamo našim graditeljima na ovom uspehu“, dodao je Peskov.
Ministarstvo industrije i trgovine Rusije saopštilo je ranije da je ruski avion SJ-100 sa sistemima domaće proizvodnje, u zamenu za ranije uvožene, izvršio prvi let u trajanju od 54 minuta, leteo je na visinama do tri hiljade metara i brzinom do 343 kilometra na sat. Na ovom avionu je oko stranih 40 sistema i agregata zamenjeno ruskim komponentama. Ispitivanja su izvršena na francusko-ruskim motorima SaM146.
SJ-100 je uskotrupni avion namenjen za saobraćaj na kratkim linijama, koji se proizvodi u okviru programa zamene uvoza sistema i komponenata. Lajner će postati još jedan model u porodici „Superdžet“ aviona koji se trenutno koriste.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala