- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ziđin Majning – prvi zeleni rudnik u Srbiji | Energija Sputnjika

© Foto : Sputnjiku ustupila „Energija Balkana“Ziđin Majning
Ziđin Majning - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
Rudarenje u Srbiji mnogi povezuju sa velikim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta. Tako je i Bor nekada važio za crnu ekološku tačku Srbije.
Zato je pravo iznenađenje dolazak u borski rudnik kineske „Ziđin Majning Grupe”. Na površini zelene livade, mladi zasadi drveća, a u utrobi zemlje se kopa ruda.
Ovaj novi, održivi, ekološki koncept rudarenja podrazumeva da nema jalovine na površini, jer se posle izdvajanja koncentrata rude bakra u kompleksu rudnika „Čukaru Peki” jalovina reciklira i vraća u podzemne prostorije rudnika, odakle je iskopana. Dakle, ne devastira se površina za odlaganje jalovine u prirodu. Ova metoda još se ne primenjuje u drugim rudnicima u Srbiji, kao ni u većini rudnika u svetu. Na taj način se osim ekološkog efekta obezbeđuje i da ne dođe do sleganja zemljišta. U ovom rudniku primenjuju i tehnologiju ponovnog korišćenja otpadnih voda, prečišćavaju ih i ponovo koriste, tako da nema zagađivanja vodotokova, a nema ni emisija štetnih gasova.
Ovo zeleno rudarenje primenjuje se u rudnicima Ziđin Majninga u Kini, a za sada je retkost i u drugim rudnicima u svetu.
Očekuje se da u naredne dve do tri godine bude izgrađena prva solarna elektrana u rudniku „Čukaru Peki“, čime će biti upotpunjen ovaj zeleni koncept.
Srbija Ziđin Majning je već drugu godinu prvi izvoznik iz Srbije i kompanija sa najvećom ostvarenom dobiti. Od pozitivnog poslovanja ove firme koristi ima i država. Od 2021. godine kompanija je ukupno državi platila 178 miliona dolara na ime rudne rente, taksi i poreza. Sama rudna renta iznosi 107 miliona. Ove godine, 29 miliona dolara za prva dva kvartala su isplatili državi i lokalnoj samoupravi.
Očigledno je da se rudarenje bakra i zlata veoma isplati. A tome kolike su rezerve u ovom rudniku, a kakvi planovi za ubuduće, koliko će trajati eksploatacija, pa i o tome zašto kompanija ne investira i u topionicu već izvozi koncentrat umesto gotovih proizvoda u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Slavicom Tomić iz Ziđin Majninga.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Ziđin Majning – prvi zeleni rudnik u Srbiji | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala