- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Život kao na filmu: Internacionalni festival etnološkog filma od 29. septembra do 3. oktobra

© Foto : PromoInternacionalni festival etnološkog filma od 29. septembra do 3. oktobra
Internacionalni festival etnološkog filma od 29. septembra do 3. oktobra - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Internacionalni festival etnološkog filma, 32. po redu, pod sloganom „Život kao na filmu“, biće održan od 29. septembra do 3. oktobra , najavio je Etnografski muzej.
Najstariji festival ove vrste u regionu predstaviće najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja.
Kroz širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicionalnog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, ponudiće raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.
Selektor festivala, poznati filmski i TV reditelj Vladimir Perović uvrstio je četrdeset sedam filmova koji su podeljeni u tri selekcije: Glavni takmičarski program, Studentski takmičarski program i Panorama.
Dva programa će biti u fokusu - jedan je posvećen romskom filmu ciklusa „Kosmos Roma“ autora Bojana Dakića, u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima „Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića, „Karađorđeva smrt” (1984) Đorđa Kadijevića i „Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu.
Festival će otvoriti film „U potrazi za Enok” holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.
Ovogodišnji Gran pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmkog festivala u Padovi.
Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panorama 3. oktobra.
Programi u fokusu će biti prikazani u sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, dok će projekcije srpskih igranih filmova biti 30. septembra, 1. i 2. oktobra. Za program „Kosmos Roma“ rezervisan je 3. oktobar.
Gajde - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2020
Svirale od trnja i mlade kore, duduci, zurle, cevare - zvuk prošlosti u Etnografskom muzeju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala