- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Zemlje BRIKS-a planiraju da kreiraju zajednički rejting univerziteta zemalja-učesnica saveza

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLogo samita BRIKS-a
Logo samita BRIKS-a  - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Na Forumu BRIKS-a u Južnoj Africi ruski univerzitet „Sinergija“ najavio je stvaranje Asocijacije privatnih obrazovnih organizacija zemalja saveza. Pozivi za učlanjenje u Asocijaciju već su upućeni na adrese više od 124 partnerske organizacije iz Indije, Kine, Brazila i drugih zemalja.
Asocijacija se formira radi razvijanja konsolidovanog stava učesnika u oblasti obrazovanja u prijateljskim zemljama o najvažnijim pitanjima za njih, kao i radi izgradnje dijaloga sa odgovarajućim resorima. Udruženje će pružati pomoć u otvaranju filijala obrazovnih organizacija u zemljama BRIKS-a, razvijanje mrežnih programa i akademsku mobilnost. Takođe će pomagati povećanju dostupnosti kvalitetnog obrazovanja koje će odgovarati zahtevima inovativnog razvoja ekonomije, potrebama društva i pojedinačnih građana.
Planira se da se u okviru nove Asocijacije u buduće objedinjuje kombinovanje koncepata nacionalnih obrazovnih programa radi stvaranja zajedničkog rejtinga univerziteta zemalja-učesnica. Konkretno, radi se o ruskom programu „Prioritet 2030“, koji predviđa povećanje naučno-obrazovnog potencijala univerziteta. U obzir će se uzeti i programi mrežnog univerziteta i Lige univerziteta BRIKS-a.
Univerzitet „Sinergija“, koji je inicirao stvaranje Asocijacije, nalazi se među prva tri po broju stranih studenata u Rusiji. Trenutno na univerzitetu studira oko sedam hiljada studenata iz 89 zemalja. Oko dve hiljade stranaca je na redovnim studijama. Otprilike polovina njih došla je iz Egipta, Maroka, Alžira, Tunisa, Kenije, Nigerije, Kameruna, Gabona, Somalije, Gane i Etiopije. U „Sinergiju“ je 2023. godine ušlo više od tri stotine studenata iz afričkih zemalja.
Osim afričkih zemalja, „Sinergija“ proširuje saradnju i sa drugim članicama BRIKS-a. Program dvostrukih diploma već je razvijen i implementiran sa partnerskim univerzitetom u Kini, a ove godine „Sinergija“ će otvoriti svoje predstavništvo u ovoj zemlji. Planirana su i predstavništva u Indiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala