- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zastrašujuća i pomisao za Kijev: Amerikanci im guraju u rovove – izborne kutije

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnik u rovu u Zaporoškoj oblasti
Ukrajinski vojnik u rovu u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Predsednički izbori u Ukrajini trebalo bi da se održe iduće godine, ali Vladimir Zelenski bi mogao da iskoristi produženje ratnog stanja da odloži izbore kako definitivno ne bi izgubio vlast, smatraju ruski eksperti.
Aktuelni ukrajinski predsednik, iako suprotno tvrdi, spreman je na sve samo da sačuva vlast, iako zapadni partneri Kijeva, koji su od izbijanja rata umnožili isporuke oružja, insistiraju na održavanju izbora u predviđenom roku.
Jedan od njih je i američki republikanski senator Lindzi Grejem, koji je posetio Kijev prošle nedelje i koji smatra da predsednički izbori moraju biti održani na vreme, bez obzira na „rat u toj zemlji“.
„Ne bih rekao da Amerikanci jako insistiraju na ovim izborima, pogotovo sada. Izbori u ovom trenutku pre mogu da destabilizuju situaciju u Ukrajini nego obrnuto – da podrže politički sistem koji tamo postoji. Istina, među određenim američkim političarima postoje mišljenja da su izbori neophodni kako Ukrajina konačno ne bi skliznula u autoritarni model sa svojim političkim sistemom. Odnosno, vidimo da poslednjih nekoliko godina, a posebno nakon početka specijalne vojne operacije, predsednik Zelenski i njegovo okruženje čine sve da ova struktura bude veoma čvrsto, vertikalno integrisana. Odnosno, čine sve da to ne bude demokratski, nego autoritarni model, jer im je, naravno, mnogo lakše i zgodnije da upravljaju takvim modelom“, kaže ruski ekspert Denis Denisov.
Denisov konstatuje da zapadni partneri Kijeva sada jednostavno zatvaraju oči na te tendencije koje su očigledne u Ukrajini.
„Svima je jasno da ako ne bude izbora neće biti ni ozbiljnih promena u samom ukrajinskom sistemu, a onda će to biti veoma žestoka, autoritarna država kojom će vladati jedan čovek. Pitanje je koliko je to prihvatljiv model za te zapadne partnere?! Nisam siguran da je to baš prihvatljivo, ali Ukrajina se za sada suprotstavlja Rusiji i zbog toga oni prosto na to zatvaraju oči“, kaže Denisov.
Američki senator koji traži održavanje izbora u Ukrajini je poznat kao rusofob. Češće nego bilo koji drugi američki senator posećuje Kijev, zalaže se za podršku Kijevu i slanje što više naoružanja toj zemlji.
© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da će dozvoliti održavanje izbora u toj zemlji, ali pod određenim uslovima – traži od Zapada pare i posmatrače u rovovima
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da će dozvoliti održavanje izbora u toj zemlji, ali pod određenim uslovima – traži od Zapada pare i posmatrače u rovovima

Ko su glavni konkurenti Zelenskog?

Zelenski, s druge strane, tvrdi da će dozvoliti održavanje izbora u toj zemlji, ali pod određenim uslovima – traži više para i posmatrače u rovovima.
On je izjavio da se ne drži vlasti po svaku cenu, ali je podsetio da je održavanje izbora u Ukrajini zabranjeno za vreme trajanja ratnog stanja, te da postoji mogućnost da se oni sprovedu ukoliko parlament podrži odgovarajuće izmene u zakonu i ako Zapad bude obezbedio sredstva za to.
Prema njegovim rečima, za održavanje izbora u mirnodopskim uslovima potrebno je oko pet milijardi dolara, a teško je odrediti koliko bi oni koštali u ratnom stanju. On je naglasio da neće uzimati novac od oružja i davati na izbore.
Takođe je rekao i da bi, u slučaju održavanja izbora, međunarodni posmatrači morali da budu u rovovima kako bi izbori bili legitimni.
Među ekspertima postoje mišljenja bi Zelenski, ako bi se sada raspisali izbori, postao još poslušniji i još veća marioneta u rukama svojih zapadnih mentora, pre svega SAD. Međutim, Denisov ne misli tako.
„Čini mi se da je on trenutno i te kako pod njihovom kontrolom, a posebno SAD nemaju problema u odnosima sa Zelenskim. Ako je potrebno, od njega mogu dobiti apsolutno sve što traže. Međutim, izbori su veliki rizik za Zelenskog i njegovo okruženje, jer trenutno niko ne može tačno da predvidi kakvi bi bili rezultati, s obzirom da su se pojavili novi političari. Zelenski ima niz veoma ozbiljnih konkurenata koji mogu da naprave veoma zanimljivu kampanju, a među njima su i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Dakle, ovi ljudi su mu ozbiljni konkurenti“, kaže Denisov.
Za aktuelne kijevske vlasti pomisao na približavanje izbora je zastrašujuća, dodao je ekspert.
„Zbog toga oni u stvari, svim silama potiskuju ovu proceduru, donose normativne pravne akte da su izbori tokom ratnog stanja u Ukrajini na bilo kom nivou nemogući“, objašnjava Denisov.

Izbori tek posle ruske specijalne operacije?

U Ukrajini se već dugo vode rasprave o mogućem otkazivanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove, odnosno u proleće 2024. godine, ali prema ustavu ne mogu se održati u vreme ratnog stanja, koje je u julu parlament produžio za 90 dana, dovodeći u pitanje održavanje oktobarskih izbora.
Zelenski je više puta izjavio da se izbori za šefa države mogu održati tek nakon završetka rata, dok je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da će izbori biti održani na kraju rata, „a ne na zahtev bilo kog partnera Kijeva”.
Činjenica je da ukrajinsko društvo ima dosta razloga za nezadovoljstvo zbog vladavine Zelenskog, koji je u uoči dolaska na vlast obećavao promene ka boljem životu, te prekid rata na istoku zemlje koji je sada drastično eskalirao.
Stalna mobilizacija, neuspela kontraofanziva, visoka korupcija, razrušena zemlja, ogroman broj izbeglih i stradalih obeležili su period njegovog predsednikovanja u poslednjih godinu i po.
Zarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
RUSIJA
Nekom rat, nekom brat: Kako je Kijev postao najveća perionica novca u svetu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala