- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Evropska unija je spremna da žrtvuje bezbednost Zapadnog Balkana

© AP Photo / Thanassis StavrakisNeformalna večera za lidere Zapadnog Balakana u Atini
Neformalna večera za lidere Zapadnog Balakana u Atini - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Brisel je spreman da žrtvuje bezbednost Zapadnog Balkana zarad konfrontacije sa Moskvom, EU ne vodi računa o stvarnim problemima zemalja regiona, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Evropska unija ne uzima u obzir stvarne probleme i želje Zapadnog Balkana. U cilju daljeg suprotstavljanja našoj zemlji, članice EU spremne su da žrtvuju stvarne interese razvoja i bezbednosti zemalja Zapadnog Balkana, kršeći jedan od osnovnih principa Povelje UN u pogledu poštovanja suvereniteta i prava na samostalan razvoj“, rekla je ona u odgovoru na pitanje časopisa "Međunarodni život".
Posle sastanka lidera država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji je održan dan ranije, Zaharova je napomenula da je ukrajinska tema veštački stavljena „na vrh” događaja.
„Političkim i ekonomskim pritiskom i ucenama, članice EU pokušavaju da privuku zemlje Zapadnog Balkana na njihovu agresivnu liniju protiv Rusije… Da se nateraju da se aktivno uključe u pružanje pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, da podrže njegove ultimativne i apsolutno neodržive zahteve iz potpuno apsurdne „formule mira“ (ukrajinskog predsednika) Vladimira Zelenskog. Zato je ukrajinska tema veštački stavljena „u prvi plan“ na samitu u Atini“, rekla je ona.
Zaharova je rekla da su obećanja zemljama regiona o „svetloj budućnosti“, koja EU daje u zamenu za podršku antiruskom kursu, manifestacija „ideologizovanog, blokovskog mišljenja“ koje ne doprinosi povratku mira i bezbednosti na evropskom kontinentu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala