- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin povodom pet i po vekova Pskovsko-pečerskog manastira: Uporište pravoslavlja

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Pskovsko-pečerski manastir u blizini Pskova u Rusiji
Pogled na Pskovsko-pečerski manastir u blizini Pskova u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Pskovsko-pečerski manastir, koji danas obeležava 550 godina od osnivanja, uporištem pravoslavlja i biserom ruske i svetske arhitekture.
„Čestitam vam veliki i značajanjubilej – 550. godišnjicu Sveto-uspenskog Pskovsko-pečerskog manastira. Osnovan na drevnoj pskovskoj zemlji, okružen jedinstvenom lepotom prirode, manastir je vekovima bio uporište pravoslavlja i crkvene prosvećenosti, pravi biser domaće i svetske arhitekture. Zadržao je veru čak i u najtežim godinama, a njegova braća vekovima su jačala tradiciju podvižničke službe i izuzetnog trudoljublja. Jedan od najstarijih u Rusiji, Sveto-uspenski Pskovsko-pečerski manastir je bio svedok i učesnik važnih, zaista sudbonosnih događaja u našoj istoriji“, naveo je Putin u čestitki, koju je na svečanosti povodom jubileja pročitao gubernator Pskovske oblasti Mihail Vedernikov.
Danas će pri manastiru biti otvoren ogranak Ruskog muzeja – Galerija slika arhimandrita Alipija (Voronova), koji je bio na čelu manastira.
Na njenoj će biti prikazana dela Vasilija Surikova, Ilje Repina, Ivana Ajvazovskog, Borisa Kustodijeva i drugih ruskih umetnika iz kolekcije pokojnog guvernera.
Pskovsko-pečerski manastir u 20. veku je postao posebno poznat po tome što je bio jedini manastir u Rusiji koji nikada nije zatvoren.
Očuvao je neprekidnu duhovnu i monašku tradiciju, a od pedesetih godina starešinstvo je ponovo postalo popularno: hiljade ljudi iz cele Rusije i drugih zemalja dolazilo je kod arhimandrita Jovana (Krestjankina), arhimandrita Adrijana (Kirsanova), arhimandrita Serafima (Rozenberga) , šejhumen Savva (Ostapenko), jeroshimonah Mihail (Pitkevič), mitropolit Venijamin (Fedčenkov) i mnogi drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala