- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Propao spektakl: Na Vest Pointu otvorena vremenska kapsula stara 200 godina, svi ostali razočarani

© AP Photo / Christopher HennenOtvaranje vremenske kapsule na Vest Pointu
Otvaranje vremenske kapsule na Vest Pointu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Osoblje i studenti Vest Pointa, slavne američke vojne akademije, trebalo je danas da svedoče o istorijskom trenutku – otvorena je misteriozna vremenska kapsula sa početka 19. veka koja je pre nekoliko meseci otkrivena prilikom uklanjanja bronzane statue ratnog heroja Tadeuša Košćuška u kampusu.
„Pretpostavljamo da je to artefakt, ili ono što bismo danas nazvali vremenskom kapsulom, i perioda kad se spomenik dovršavao 1829. Godine“, rečeno je prilikom otvaranja kapsule.
Događaj je prenošen uživo, uveličali su ga i vrhunski muzičari sa Vest Pointa, a istoričarka Dženifer Vogtšild pozivala je publiku da sa njima „otkrije deo istorije Vest Pointa“.
© AP Photo / Michael HillOtvaranje vremenske kapsule na Vest Pointu
Otvaranje vremenske kapsule na Vest Pointu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Otvaranje vremenske kapsule na Vest Pointu
Kadeti su uzbuđeno predviđali šta bi moglo da se nalazi u skoro 200 godina staroj olovnoj kutiji - američka zastava, čizme ili možda školski prsten.
Ali umesto svega navedenog, u njoj je bilo - blato!
Kutiju dimenzija 30 puta 30 puta 33 centimetra svečano je otvorilo dvoje zaposlenih, s gumenim rukavicama i belim maskama preko lica. S obzirom na to da je kutija bila napravljena od olova, rendgenski snimak pokazao je samo neke „anomalije“ u njenoj unutrašnjosti - a niko nije mogao da zna o čemu se zapravo radi.
Gledaoci su utihnuli u trenutku kad je započelo otvaranje kutije - zatim joj se jedan zaposleni približio s malom svetiljkom u rukama i „skenirao“ njen sadržaj, ali nije pronašao ništa.
„Nismo sigurni da li je to zemlja, blato ili prašina. Kutija nije baš ispunila naša očekivanja“, rekao je on.
Ipak, mulj će svejedno biti pažljivo pregledan, uz obrazloženje da „preci Vest Pointa ne bi valjda ostavili kutiju s prljavštinom koja će biti pronađena vekovima kasnije“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala