- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oštre reakcije iz Republike Srpske povodom štetne odluke iz Strazbura

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEvropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Posle presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da su prava Slavena Kovačevića, savetnika predsedavajućeg i hrvatskog Predsedništva BiH Željka Komšića, u kontekstu glasanja za kandidate za Dom naroda PS BiH i Predsedništvo prekršena, stigle su oštre reakcije iz Republike Srpske.
Sud u Strazburu je, kako je objavio „Avaz“, utvrdio da su prava Kovačevića prekršena zbog toga što nije u mogućnosti da glasa za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.
Kovačević se obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je njegovo pravo ugroženo, jer kao Srbin iz Sarajeva ne može da odlučuje o izboru člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz Federacije BiH, ne može da bude delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Službena objava presude bi trebalo da bude objavljena u narednih nekoliko dana.

Višković: Odluka Evropskog suda pokušaj ostvarivanja ratne ambicije

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Evropskog suda nečija želja i pokušaj da u mirnodopskom vremenu ostvari svoje ratne ambicije.
„Dok je BiH po dejtonskom Ustavu od te priče nema ništa. Odluke može da donosi Strazbur, Ustavni sud, Tužilaštvo BiH, ali Republika Srpska ima svoje nadležnosti i pravac“, rekao je Višković.
Višković je istakao da svi treba da nauče da u BiH treba da se živi zajedno, da se međusobno uvažavaju, ali da, kako je naveo, svako nametanje gasi BiH.
„Pozivam svoje kolege u Sarajevu, da ako žele BiH, onda moraju priznati jednu činjenicu, a to je Republika Srpska. S njom se mora razgovarati zbog budućnosti BiH“, poručio je Višković.

„Evropski sud potvrdio da ne razume Ustav BiH“

Pravnik Ognjen Tadić rekao je da je Evropski sud za ljudska prava odlukom u predmetu „Kovačević“, još jednom potvrdio da ne razumije Ustav BiH.
„Od odluke u slučaju ‘Sejdić-Finci’, a to je skoro 15 godina, izgleda da sudije u Strazburu ne mogu da nauče da je Ustav aneks Dejtonskog sporazuma, a onda ne razumeju ni sve ostalo, jer da razumeju, znali bi da je primarni cilj ovog Ustava da čuva mir“, izjavio je Tadić.
Tadić je za RTRS istakao da „ukoliko imaju rešenje koje je sprovodivo, a posle kojeg neće doći do rata, spremni smo da ga saslušamo i postupimo po njemu“.
„Dok god takvog rešenja ne bude, dok se oko toga ne slože tri strane, BiH će zbog ovakvih odluka nastaviti da lovi svoj rep i da gubi vreme“, ocenio je Tadić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala