- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hirurzi iz mozga žene izvadili živog crva dugog osam centimetara /foto/

CC0 / Pixabay / Hirurzi
Hirurzi - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Neurohirurzi infektivne klinike u Kanberi bili su iznenađeni onim što su tokom operacije pronašli u mozgu 64-godišnje žene. U pitanju je parazitski crv dužine osam centimetara koji je prvi put pronađen kod ljudi.
Operisana je pacijentkinja iz Novog Južnog Velsa koja je prvi put otišla u lokalnu bolnicu krajem januara 2021. godine, jer je tri nedelje trpela bol u stomaku i dijareju, praćeno suvim kašljem, groznicom i noćnim znojenjem.
Do 2022. godine, kao simptomi javili su se i zaboravnost i depresija, zbog čega je potražila pomoć lekara bolnice u Kanberi. Magnetna rezonanca otkrila je abnormalnosti koje su zahtevale operaciju.

Niko nije očekivao živog crva

Operaciju je obavila neurohirurg Hari Prija Bandi koja nije mogla da veruje u ono što je zatekla tokom operacije.
Specijalista za infektivne bolesti u bolnici u Kanberi Sandžaja Senanajake istakao je da niko nije očekivao da će naći živog crva.
„Neurohirurzi se uobičajeno susreću sa infekcijama mozga, ali ovo je nešto što se dešava jednom u karijeri. Niko nije očekivao ovako nešto“, naveo je Senanajake.
Doktorka Bandi, koja je izvadila crva, obratila se odmah posle operacije Sananajakeu kako bi mu javila za čudni slučaj i zatražila pomoć da utvrde vrstu crva i najbolju terapiju, objavio je „Gardijan“.
„Moj bože, nećeš verovati šta sam pronašla u mozgu ove gospođe — živo je i migolji se“, rekla je ona.

Prvi put pronađen kod ljudi

Utvrđeno je da se radi o vrsti crva Ophidascaris robertsi, koja se uobičajeno pronalazi u pitonima. Ispostavilo se da je ovo prvi put da je pronađen kod ljudi.
Pacijentkinja živi u blizini jezera koje naseljava vrsta pitona. Iako nije došla u direktni kontakt sa zmijom, često je sakupljala travu u blizini jezera, na kojoj su se očigledno nalazile larve.
„Jadna pacijentkinja, bila je tako hrabra. Ne želite da budete prvi pacijent na svetu koji je imao valjkastog crva koji parazitira u pitonima. Skidamo joj kapu“, istakao je Senanajake.
Uspešno se oporavlja i pod lekarskim je nadzorom kako bi se doktori uverili da neke potencijalne larve nisu ostale, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala