- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Granice Poljske i baltičkih zemalja biće zatvorene u slučaju kritičnog incidenta

© Sputnik / Dmitriй VinogradovOgrada i bodljikava žica na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije
Ograda i bodljikava žica na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Svi granični prelazi Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije sa Belorusijom biće odmah zatvoreni ako dođe do kritičnog incidenta, izjavio je poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminski posle sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova baltičkih zemalja.
„Usvojili smo izjavu. Ako dođe do kritičnog incidenta na granici sa Belorusijom, bez obzira da li je u pitanju granica Poljske, Litvanije ili Letonije, odmah ćemo preduzeti recipročne mere. Svi granični prelazi će biti zatvoreni“, rekao je poljski ministar.
On je rekao da u ovom trenutku na granicama Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama postoji „eskalacija situacije“.
Prema statistici Granične straže Poljske, od početka godine 19,5 hiljada ilegalnih migranata pokušalo je da nezakonito pređe poljsko-belorusku granicu. U martu i aprilu bilo ih je oko 2,5 hiljade, u maju i junu – oko tri hiljade, a u julu – četiri hiljade. Prema rečima graničara, ove godine su građani skoro 50 zemalja pokušali da ilegalno uđu iz Belorusije u Poljsku.
Sredinom 2021. godine na poljsko-beloruskoj granici okupilo se nekoliko hiljada migranata u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su obezbeđivanje granice, dovele vojsku i zaustavile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migracionu krizu.
Belorusija je odbacila sve ove optužbe, navodeći da Poljska nasilno proteruje migrante na njenu teritoriju i veštački eskalira situaciju sa izbeglicama. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko napomenuo je da Minsk više neće zadržavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU: zbog zapadnih sankcija Minsk za to „nema ni novca ni snage“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala