- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vlada Japana testirala vodu kod Fukušime, tvrdi da nema povišene radioaktivnosti

© East NewsNuklearno postrojenje Fukušima
Nuklearno postrojenje Fukušima - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Testiranjem morske vode u blizini nuklearke Fukušima nije detektovana povišena radioaktivnost, saopštilo je danas ministarstvo životne sredine Japana nakon što su vlasti te zemlje odobrile ispuštanje u more tretirane radioaktivne vode koja je korišćena za hlađenje reaktora u Fukušimi.
Ispuštanje tretirane vode iz nuklearke Fukušima počelo je u četvrtak, a to je izazvalo proteste u Japanu i susednim zemljama, posebno u Kini, koja je donela odluku da zabrani uvoz ribe i morskih plodova iz Japana, prenosi Rojters.
Vlasti u Japanu i naučne organizacije tvrde da je voda koja se ispušta u Tihi okean nakon filtriranja bezbedna, kao i da je iz nje uklonjena većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika.
S obzirom na to da je tricijum teško ukloniti iz vode koja je korišćena u Fukušimi, ona se razblažuje sve dok nivo tricijuma ne padne ispod propisane granice.
Analiza uzoraka sa 11 lokacija u blizini nuklearke, koju je sprovelo ministarstvo životne sredine, pokazala je da je koncentracija tricijuma ispod donje granice od 7 do 8 bekerela po litru.
"Nema štetnog uticaja po zdravlje ljudi i životnu sredinu", navodi se u saopštenju ministarstva životne sredine Japana.
Dodaje se da je analiza izvršena sa "visokim nivoom objektivnosti, transparentnosti i pouzdanosti", kako bi bile sprečene negativne posledice po reputaciju Japana.
Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
SVET
Blinken: SAD zadovoljne planom Japana da ispusti vodu iz Fukušime
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala