- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Počela prva Fruškogorska vinska šetnja

© Tanjug / VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAPFruškogorska vinska šetnja
Fruškogorska vinska šetnja  - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Prva Fruškogorska vinska šetnja pod nazivom „Fruška Walk & Wine 2023“ počela je danas, a prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, manifestacija ima za cilj da uz vinski turizam promoviše i druge brojne ponude tog najstarijeg nacionalnog parka ali i Iriga, koji je pre nešto manje od pola veka bio vinska prestonica.
Mirović je dodao da će Irig veoma brzo postgati idealno mesto za različite vrste turizma, koji će se razvijati na zdrav, ekološki način.
„Fruška Walk & Wine 2023“ je nova manifestacija, ne samo za Irig i za Srem, već i za čitavu Srbiju. Verujem da ćemo je održati u budućnosti jer želimo da predstavimo vinske potencijale, vinski turizam, ali i verski, i da usmerimo pažnju javnosti na Irig, kako bismo pomogli lokalnom razvoju", izjavio je Mirović.
Manifestacija će, kako je najavio, biti zašitni znak Iriga i njegovih potencijala.
Šetnja kroz fruškogorske vinograde počela je na Ribarskom trgu u Irigu, a posetioci, njih oko 300, tokom dana će imati prilku da na vinskim punktovima, na trasi dugoj sedam kilometara, degustiraju fruškogorska vina i lokalne specijalitete. Mnogi od učesnika, ovu turu su platili, vaučerima.
Šetnja se organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, koja ove godine obeležva jubilej - dve decenije postojanja, a mainfestaciju je pokrenula radi afirmisanja vinskog turizma Vojvodini.
Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović navela je da manifestacijom žele da osim vinskog turizma, koji je u ekpsaniziji u Sbriji, predstave i manastire i sesoki turizam i da učesnicima šetnje omogući da u nacionalnom parku vide sve vojvođanske lepote.
"Šetnja ima za cilj da u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji – Fruškoj gori, i vinskoj prestonici – Irigu, upozna ljubitelje Fruške gore i turiste sa ponudom ostalih turističkih segmenata – verskog i seoskog turizma", izjavila je Pavlović.
Predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković podsetio je da je Irig sedamdesetih i osamdestih godina bio vinska prestonica te da lokalna samouprava uz podršku predsednika Republike i Pokrajinske vlade čini sve da Irig ponovo bude centar vinskog turizma ne samo na Fruškoj gori.
Prva Fruškogorska vinska šetnja organizovana je uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva turizma i omladine, Opštine Irig i Udruženja "Srem – Fruška gora".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala