- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koliko je prekomerna upotreba soli opasna: Nova saznanja naučnika

CC0 / Pixabay / Sastojci za peciva
Sastojci za peciva - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Smanjivanje količine soli koju dodajemo obrocima može da smanji rizik od srčanih problema i moždanih udara skoro za petinu, pokazala je velika studija u Velikoj Britaniji.
Istraživanje na osnovu podataka „Biobanke Ujedinjenog kraljevstva“ pokazalo je koliko dodavanje soli hrani povećava šansu za kardiovaskularne bolesti i preranu smrt.
Stručnjaci su utvrdili koliko može da se poboljša zdravlje jednostavnim smanjivanjem dodavanja soli ili potpunim ukidanjem takve prakse, prenosi Gardijan.
Oni koji nikada ne dodaju so obrocima imaju 18 odsto manje šanse da razviju atrijalnu fibrilaciju – srčano stanje koje uzrokuje nepravilan i često abnormalno brz rad srca, što može da dovede do vrtoglavice, teškog disanja i umora.
Osobe sa atrijalnom fibrilacijom imaju pet puta veće šanse da dobiju moždani udar.
U poslednjoj deceniji u Velikoj Britaniji broj onih sa atrijalnom fibrilacijom povećao se za čak 50 odsto, na milion i po.
Dr Jun Jung Park sa Nacionalne univerzitetske bolnice u Južnoj Koreji kaže da je njihova studija nesumnjivo pokazala da je manja frekvencija dodavanja soli hrani povezana sa nižim rizikom od atrijalne fibrilacije.
Nalazi studije predstavljeni su tokom vikenda u Amsterdamu na godišnjem skupu Evropskog društva kardiologa.
Istraživanje je koristilo podatke britanske „Biobanke“ i analiziralo podatke 500.000 ljudi između 40 i 70 godina, tokom perioda između 2006. i 2010. godine. Oni koji su već imali atrijalnu fibrilaciju, druge koronarne bolesti, srčani zastoj ili šlog izopšteni su iz studije.
Svaki ispitanik je upitan koliko često soli obroke, od „nikad/retko“, „ponekad“, „često“ i „uvek“. Istraživači su pratili njihovo stanje tokom 11 godina da bi videli kako utiče na njih.
U poređenju sa onima koji su stalno solili hranu, oni koji to nikada nisu činili imali su 18 odsto manje šanse da obole od atrijalne fibrilacije, dok je taj procenat nešto manji, oko 15 odsto, kod onih koji su ponekad dodavali so u hranu.
Profesor Džejms Lejper iz Britanske fondacije za srce je rekao: „Dobro je poznato da konzumiranje previše soli može dovesti do zdravstvenih problema. Ovo istraživanje je koristan podsetnik da bismo svi mogli imati koristi od pridržavanja preporuke da ne jedemo više od 6 g soli dnevno – otprilike jednu kašičicu".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala