- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Banjaluku preplavili sitni zeleni skakavci: Nema ih u regionu, ne zna se odakle su stigli /foto/

CC0 / Unsplash/Nicolas Lindsay / Skakavac
Skakavac - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Banjaluku su u proteklim danima preplavili sitni zeleni skakavci za koje stručnjaci kažu da nisu štetočine i ne izazivaju alergijske reakcije, a čijem broju doprinosi vlažno i kišno vreme.
Ti skakavci u večernjim satima postaju jako vidljivi zbog svetla koje ih privlači, a dolazi iz ulične rasvete, reklama, stanova i kuća.
Banjalučani kažu, kako prenosi Srna, da je zbog toga nekada pravi poduhvat proći kroz zeleni roj na pasareli koja vodi do naselja Petrićevac. Naglašavaju da uveče nije poželjno otvoriti vrata i prozore, jer ih privlači svetlost iz kuća i stanova.
Uz sve prekrili su pločnike oko ulične rasvete, osvetljene izloge i reklame.
Stručnjaci objašnjavaju da to nije neuobičajena pojava, i da je najezda skakavaca posledica kišnog vremena koje pogoduje njihovom razmnožavanju.
Sitni zeleni skakavci obično se pojavljuju od jula do oktobra, navode stručnjaci i preciziraju da je reč o vrsti koja se najčešće pojavljuje u vlažnim i močvarnim predelima, ali da srećom ne spada u štetočine i ne izaziva alergijske reakcije.
Biolozi kažu da vrsta nije karakteristična za naš region, da se najčešće pojavljuje u vlažnim i močvarnim predelima, te da je ovde stigla odavno, najverovatnije u nekoj vrsti transporta.
Dodaju da u stanovima i zatvorenim prostorijama žive kraće nego u prirodi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala