- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka država uvodi novi način izvršenja smrtne kazne

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZESStražar u zatvoru Valens u jugoistočnoj Francuskoj.
Stražar u zatvoru Valens u jugoistočnoj Francuskoj. - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Američka država Alabama zatražila je od suda da zakaže izvršenje smrtne kazne za osuđenog ubicu Keneta Judžina Smita novom metodom – gušenje azotom.
Vrhovni tužilac Alabame Stiv Maršal podneo je zahtev Vrhovnom sudu te države da odredi datum drugog pokušaja izvršenja smrtne kazne nad Smitom, osuđenim 1988. godine zbog plaćenog ubistva sveštenikove žene, koje je naručio muž. Prethodni pokušaj smrtonosnom injekcijom prošle godine nije uspeo, pošto tehničari nisu uspeli da osuđeniku uvedu cev za smrtonosni koktel u venu.
Gušenje azotom odobreno je u tri američke države, Alabami, Oklahomi i Misisipiju, ali nije do sada primenjeno ni u jednoj.
Takva smrtna kazna sprovodi se tako što osuđenik udiše 100 odsto azota, dok ga u vazduhu koji dišemo ima 78 odsto. Na takav način bi osuđenik pao u nesvest za manje od minut, a vrlo brzo bi i preminuo.
„Stopa neuspešnosti takvog načina smrtne kazne, u kojoj osuđenik preživljava, je daleko manja nego kod sadašnjih metoda“, rekao je profesor Čarls Blank sa Univerziteta Oregona za zdravlje i nauku za američke medije.
Do sada nisu objavljeni detalji kako bi novi metod smrtne kazne bio izvršavan, da li bi u pitanju bila gasna komora ili maska za udisanje gasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala