- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO MO RF: Iznad Brajnske oblasti uništen ukrajinski dron

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini. U Podmoskovlju je oboren dron, zbog čega su aerodromi u Moskvi privremeno bili zatvoreni. Ruska vojska nastavlja da odbija napade ukrajinskih snaga duž cele linije odbrane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 26.08.2023
Ruska PVO uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi u saopštenju, večeras je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu drona na teritoriji Rusije, ali je bespilotna letelica uništena delovanjem PVO.
21:19 26.08.2023
Ukrajinski mediji objavili su da u Zaporožju, koje je pod kontrolom Kijeva, odjekuju eksplozije.
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
20:26 26.08.2023
Bivši analitičar CIA: Elitna ukrajinska jedinica pred uništenjem
Bivši analitičar CIA Lari Džonson izjavio je da 82. desantno-jurišna ukrajinska brigada na prvoj lini fronta trpi ogromne gubitke.
"Uništiće 82. brigadu koju su nedavno uveli u borbe, a o njoj su govorili da je neverovatno jaka i da će Rusima očitati lekciju", rekao je on u emisiji na Jutjub kanalu "Dijalog funkcioniše".
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage ne samo da nisu uspele da probiju rusku liniju odbrane nego su izgubili i tenkove i borbena vozila pešadije dobijena od NATO. Ruska avijacija i artiljerija su izvele stravičan udare po njihovim položajima.
Džonson procenjuje da ovako veliki gubici sugerišu da je kontraofanziva dospela u ćorsokak.
20:17 26.08.2023
Nedaleko od američke ambasade u Atini održan protest protiv isporuka oružja Ukrajini i protiv antiruskih sankcija.
Kako su za Sputnjik rekli neki od učesnika protesta, pored Vojnog muzeja u blizini američke ambasade okupilo se nekoliko desetina ljudi koji su nosili plakate i skandirali protiv isporuka oružja Kijevu ali i zahtevali da se revidiraju odnosi Grčke i Rusije i ukinu sankcije.
20:13 26.08.2023
Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da je vrhovni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni učestvovao u tajnom sastanku sa generalima NATO na poljsko-ukrajinskoj granici o čemu je ranije pisao britanski "Gardijan".
"To je bio tajni sastanak. Zalužni praktično svaki dan kontaktira sa predstavnicima Ministarstava odbrane i generalštabova naših partnera jer je potrebno da se koriguju taktika i strategija na frontu, ili da se nešto menja po pitanju resursa koje imamo, da se objašnjava partnerima u kom pravcu moramo da idemo, da li možemo da računamo na još raketa velikog dometa, oklopnu tehniku, PVO", naveo je Podoljak za TV "Rada".
Pripadnici ukrajinskih snaga na obuci - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Gardijan“: Generali NATO promenili planove Kijeva
19:44 26.08.2023
Jedna osoba je poginula kada su ukrajinske snage gađale sela u Belgorodskoj oblasti na teritoriji Rusije, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
Kako je naveo, sa ukrajinskog drona bačena je eksplozivna naprava.
18:47 26.08.2023
Ukrajinski mediji prenose da je u Kramatorsku, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknula jaka eksplozija.
Prethodno je na teritoriji DNR pod ukrajinskom kontrolom objavljena vazdušna opasnost.
18:46 26.08.2023
Ukrajinska vojska gađala je selo Kirilovka u Brjanskoj oblasti Rusije. Oštećene su četiri kuće i došlo je do delimičnog prekida u snabdevanju električnom energijom, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
16:43 26.08.2023
Ukrajinske snage gađale su Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.
16:40 26.08.2023
15:15 26.08.2023
Ruski sistemi PVO oborili su iznad Belgorodske oblasti ukrajinski dron.
Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, tako je sprečen „još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije“.
13:33 26.08.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Oružane snage Rusije su tokom operacije poboljšale pozicije duž linije fronta kod Kupjanska;
◾Oružane snage Rusije su likvidirale 115 ukrajinskih vojnika na zaporoškom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u području sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti;
◾Ruski PVO sistemi oborili su 37 ukrajinskih dronova za jedan dan;
◾Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 60 vojnika;
◾Ruska vojska u pravcu Donjecka odbila je šest napada Oružanih snaga Ukrajine kod Minjkovke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 boraca;
◾Ruske oružane snage su odbile pet napada jurišnih odreda Oružanih snaga Ukrajine kod Sinkovke, Novoselovskog, Rajgorodoka i Novoegorovke u kupjanskom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga u području sela Staromajorsko u južnodonjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 200 vojnika;
11:16 26.08.2023
Među svim onima koji su napustili Ukrajinu, sa izuzetkom onih koji su otišli u Rusiju, oko trećine su muškarci, izjavio je zamenik direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun, piše portal "Strana".
„Oko dve trećine su žene, a trećina muškaraca. Ovo je oko 35 odsto“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, 17 odsto onih koji su otišli ​​su mladići do 18 godina, još 17 odsto su odrasli muškarci.
„Negde 5 odsto ili čak manje su muškarci u starosnoj dobi za penziju“, rekao je on.
10:43 26.08.2023
Oružane snage RF uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki, Krasnogorovki i selu Pobeda, rekao je portparol grupe Centar Vadim Astafjev.
Prema njegovim rečima, jurišne letelice grupe „Jug” pogodile su položaje ukrajinskih snaga na lisičanskom, soledaro-artjomovskom i aleksandrovsko-kalinovskom pravcu.
Astafjev je takođe rekao da je Lancet uništio samohodno artiljerijsko oruđe na položajima kod Severska.
10:18 26.08.2023
Oružane snage Ukrajine gađale su selo Urazovo kasetnom municijom iz sistema "Grad", napisao je na Telegramu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
„Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Urazovo u Valujskom gradskom okrugu projektilima Grad. Kasetna municija je pogodila kuće i teritoriju poljoprivredne apoteke. Prema preliminarnim podacima, četiri osove su povređene: tri muškarca i jedna žena. Svi su zadobili rane od gelera“, napisao je šef regiona.
Žrtve su prebačene u regionalnu bolnicu u Valujsku, na lečenju. Osim toga, oštećeno je nekoliko kuća i automobila.
08:43 26.08.2023
Kijev je ponovo pokušao da napadne ruske ciljeve dronom, uređaj su uništili ruski sistemi PVO Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
08:19 26.08.2023
Ukrajinske snage su noću granatirale Donjeck i Jasinovatu, između ostalog i kasetnom municijom, saopštili su u DNR.
Oružane snage Ukrajine ispalile su tri granate, kalibra NATO-a, na prestonicu DNR, a osam na Jasinovacki okrug.
07:13 26.08.2023
Jurišne jedinice grupe Zapad odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu i zauzele tri uporišta, saopštio je portparol grupe Jaroslav Jakimkin.
„U kupjanskom pravcu, jurišne jedinice grupe Zapad zauzele su tri uporišta i likvidirale oko 40 neprijateljskih vojnika. Istovremeno je odbijeno pet kontranapada do po jednog voda i sastava 43, 44, i 115. Posebne mehanizovane i 68. Posebne jegerske brigade uz podršku oklopnih vozila“, rekao je Jakimkin.
Prema njegovim rečima, posade jurišne i armijske avijacije izvele su 14 napada na neprijateljske položaje.
Jakimkin je napomenuo da su artiljerija grupe i teški višecevni sistemi Solncepek za samo jedan dan uništili tri artiljerijska oruđa M777, američke proizvodnje, kao i dve minobacačke posade i jedan kamionet.
07:07 26.08.2023
Kijev je dronom pokušao da napadne objekte na teritoriji Moskve i Moskovske oblasti, uništen je sistemima PVO iznad Istrinskog okruga, saopšteno je u Ministarstvu odbrane Rusije.
„26. avgusta, oko 03:00 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti. Bespilotna letelica je uništena iznad teritorije Istrinskog okruga, Moskovske oblasti dežurnim sredstvima PVO“, saopštilo je Ministarstvo.
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je saopštio da, prema preliminarnim informacijama, žrtava i razaranja nema.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala