- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika isprovocirala sukob 2008. godine – Rusija sprečila masakr

© AP Photo / Musa SadulayevRuska vojska u Južnoj Osetiji
Ruska vojska u Južnoj Osetiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Odlukom Rusije da se 2008. godine umeša u sukob u Gruziji, Južnoj Osetiji i Abhaziji sprečen je masakr, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za RT.
„Čini mi se, to je očigledno, da je najvažnije što smo sprečili dalje stradanje ljudi. To je najvažnije u svakoj situaciji vojnog karaktera. A da to nismo uradili, da nije bilo vojnog odgovora, tamo bi se nastavili masakri i ubistva“, ocenio je Medvedev.
On je podsetio da je u jeku sukoba ubijen veliki broj ljudi, izginuli su i ruski mirovnjaci.
„Rusija to nije mogla da ostavi bez odmazde, to je očigledno. Najvažnije je sprečiti dalje žrtve i uspostavljanje trajnog mira. Od tada na teritoriji Južne Osetije i Abhazije postoji trajni mir koje osigurava Rusija“, naglasio je Medvedev.

Amerika odigrala ulogu provokatora

Po njegovim rečima, SAD su u sukobu 2008. godine odigrale ulogu provokatora, jer se one trude da isprovociraju sukobe svugde gde smatraju da im to može doneti korist. U ovom slučaju ciljevi su bili ograničavanje razvoja Rusije i rešavanje njihovih geopolitičkih problema.
„SAD uspešno igraju tu ulogu provokatora, posebno kada se radi o drugim zemljama i kontinentima. Šta su radile u tom momentu? Prvo su na sve moguće načine namamljivali Sakašvilija. Dobro se sećam kako je Džordž Buš rekao da je Sakašvili veoma dobar momak“, podsetio je Medvedev.
Kako je istakao, SAD su metodično vodile situaciju ka sukobu na ruskim granicama, a neposredno pre konflikta Mihail Sakašvili je primio nekoliko američkih delegacija. Podsetio je i na razgovor sa Bušom.
„Sećam se mog razgovora sa Džordžem Bušom nekoliko dana nakon početka sukoba. Sama činjenica da je prilikom poziva rekao: 'Imaj u vidu da su naši vojni stručnjaci na teritoriji Gruzije, mogu da nastradaju'. Odgovorio sam: 'To je vaša stvar, ako si ih ostavio tamo sad nema šta da se ljutiš'. To je bio razgovor samo nekoliko dana nakon početka sukoba“, objasnio je Medvedev.
Po rečima Medvedeva, odluka o priznavanju republika izdržala je test vremena jer je, sa jedne strane, bila pomalo neočekivana za međunarodnu zajednicu, a sa druge očekivana jer su svi shvatali da nema drugog puta, da će Rusija biti prinuđena da brani ove dve teritorije, da sklopi sa njima dogovor, tamo rasporedi baze i štiti njihove interese, osiguravajući mir i spokoj ljudima koji žive u tim zemljama.
Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema Grad Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada Chinvalija. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Južna Osetija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
RUSIJA
Godišnjica nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije: Putin uputio čestitku
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Sukob u Južnoj Osetiji i Abhaziji: Neuspešni probni balon za izolaciju Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala