- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodni top Nona-S u južnom sektoru SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO U pravcu Hersona ubijeno 50 ukrajinskih vojnika, uništen američki sistem M777 i dve haubice

Pratite nas
U toku je 548. dan specijalne vojne operacije ruskih snaga u Ukrajini. Situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici je i dalje složena, ali pod kontrolom, tvrde vlasti DNR. Zvanična Moskva saopštava da ruske snage u pravcu Kupjanska nastavljaju sa ofanzivom. Iz Vašingtona poručuju da obukom ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 počinje u oktobru.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:04 25.08.2023
Peti put danas na teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost.
17:55 25.08.2023
Ukrajina i njeni saveznici negiraju da bi sukob tokom ove godine mogao da dospe u đorsokak, ali neki zvaničnici kažu da je takav ishod sve verovatniji jer se uspesi na bojnom polju ostvaruju suviše sporo, prenosi "Blumberg".
Saveznici Ukrajine strahuju da se sukob odugovlači a nade da će ukrajinska vojska ostvariti preokret ove godine su sve manje.
16:45 25.08.2023
Predsednik SAD Džozef Bajden mogao bi da pokuša da podstakne Kijev na pregovore, imajući u vidu slabe rezultate na bojnom polju, tokom predizborne kampanje naredne godine, piše "Blumberg" pozivajući se na evropske zvaničnike.
Sagovornici američke agencije kažu da je za Kijev stalna američka pomoć veoma važna jer Evropa nema dovoljan vojni potencijal da bi sama pomagala ukrajinsku vojsku.
16:11 25.08.2023
Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
15:26 25.08.2023
Ukrajinske snage gađale su selo Jelizavetovka u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
Kako je naveo na svom Telegram kanalu, ima ranjenih među civilnim stanovništvom.
"Registrovana su tri projektila, između ostalog i na prodavnicu. Na žalost, dvoje civila je ranjeno", naveo je Starovojt.
14:10 25.08.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ratna mornarica Rusije je visokopreciznim oružjem velikog dometa izvršila napad na infrastrukturni objekat u luci koji pripada Oružanim snagama Ukrajine;
Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su u rejonu naselja Semjonovka u DNR-u oborili ukrajinski avion Su-25;
Na Donjeckom pravcu su jedinice grupe snaga „Jug“ zajedno sa jurišnom i vojnom avijacijom odbili tri napada ukrajinske vojske u nekoliko rejona Donjecke Narodne Republike;
Neprijatelj je na Donjeckom pravcu izgubio 260 vojnika, uništen je tenk, dva automobila, samohodno artiljerijsko oružje „krab“ poljske proizvodnje i dve haubice D-20;
Za 24 sata je na Kupjanskom pravcu ubijeno oko 50 ukrajinskih vojnika, uništeno dva tenka, tri borbena vozila pešadije, dva pikapa i haubica D-20;
Na Kupjanskom pravcu su jedinice grupe snaga „Zapad“ uz podršku avijacije i artiljerije odbile tri napada 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u naseljima Sinjkovka u Harkovskoj oblasti i Sergejevka u Luganskoj Narodnoj Republici;
Ruska vojska je u Zaporoškom pravcu odbila pet napada neprijatelja, Kijev je izgubio 110 vojnika, dva oklopna borbena vozila „bredli“ i dva oklopna vozila „strajker“ američke proizvodnje, četiri automobila, tri sistema M777, kao i dva oruđa FH-70 Velike Britanije;
U naselju Rabotino u Zaporoškoj oblasti je uništeno skladište municije;
Poražena je 38. brigada marinaca ukrajinske vojske u rejonu mesta Urožajno u Donjeckoj Narodnoj Republici;
Za 24 sata je oboreno pet raketa iz višecevnih bacača „hajmars“ i protivradarska raketa „harm“ američke proizvodnje;
U pravcu Krasnog Limana su jedinice grupe snaga „Centar“ odbila napade 42. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u rejonu naselja Kuzmino u LNR-u; neprijatelj je izgubio oko 80 vojnika;
U pravcu Hersona je za 24 sata ubijeno do 50 ukrajinskih vojnika, uništeno je tri automobila, američki sistem M777, kao i haubice Msta-B i D-30.
13:34 25.08.2023
Pripadnici ukrajinskih snaga na obuci - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski vojnici streljali 23 dezertera iz svojih redova a potom prikrili zločin
09:53 25.08.2023
Rusija drastično ojačala odbranu obale Dnjepra
Odbranu obale Dnjepra u Zaporoškoj oblasti nakon incidenta sa Kahovskom hidroelektranom ruska vojska je drastično ojačala, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.
„Postavljene su mine veoma gusto tako da neprijatelj ne može da prođe, imamo i sistem izviđanja s pomoću bespilotnih letelica, postavljene su i kamere, a uvedene su i patrole. Sve mere se preduzimaju kako bi onemogućili neprijatelju da se probije“, rekao je on.
08:09 25.08.2023
Jurišni vod ukrajinske vojske naleteo na minsko polje
U krasnolimanskom pravcu jurišni vod ukrajinske vojske pretrpeo je gubitke nakon što je uleteo u minsko polje, saopštio je potpukovnik u ostavci iz LNR Andrej Maročko.
To se dogodilo u Serebrjanskoj šumi kada je ukrajinski vod pokušao da se približi ruskim osmatračnicama, naveo je on.
„Pre nego što su stigli na oko 100 metara ukrajinski vojnici ušli su u minsko polje, a ruske snage su ih aktivirale na daljinu. U pitanju su mine za usmereno uništavanje tipa MON-100“, dodao je.
07:51 25.08.2023
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Vatra i smrt: Kolosalni gubici ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti
07:47 25.08.2023
Ukrajina dovlači tehniku sa ciljem da forsira reke
U Harkov je stigao konvoj ukrajinske vojne tehnike odakle snage Kijeva nameravaju da forsiraju reke, saopštio je potpukovnik u ostavci iz Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
Među njima su i inženjeri koji nameravaju da postave pontone kako bi se omogućio prelazak ukrajinske vojne tehnike preko vode, naveo je.
Maročko je preiczirao i da su ti pontoni u stanju da izdrže teret od oko 60 tona u dužini od 50 metara.
07:31 25.08.2023
Ruska artiljerija zasula granatama ukrajinske položaje
Ruski artiljerijci iz grupacije „Jug“ gađali su položaje ukrajinske vojske u Kleščejevki kod Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici.
U napadu su uništena dva oklopma vozila, jedna stanica za radioelektronsku borbu.
07:30 25.08.2023
07:27 25.08.2023
Oborene 42 rakete iznad Krima
Ruske PVO snage oborile su jutros 42 ukrajinska drona iznad Krima i jednu raketu iznad Kaluške oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je preciziralo da su PVO snage devet dronova oborile, dok su ostala 33 neutralisana sredstvima za radioelektronsku borbu i srušili se se iznad Krima pre nego što su stigli do svojih ciljeva.
Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad Hersonskog rta koji se nalazi na periferiji Sevastopolja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala